Nyáron rengeteg vajbab terem a kertben, én pedig gondoskodom róla, hogy kerüljön a fagyóba is bőven. Következő szezonig simán van miből gazdálkodni.
Ezt a levest mi úgy szeretjük, hogy a pikantériáját a cukor-ecet megfefelelő aránya adja meg.
Krumplival is lehet gazdagítani, illetve aki szereti, alapból főzheti füstölt csontból, vagy húsból is.
Csombor helyett főzhetjük babérlevéllel.
Laktató, tápláló, kevés kalóriatartalmú étel.
Hozzávalók:
- 25 dkg vajbab (fagyasztott)
 - 2 sárgarépa
 - 2 petrezselyemgyökér
 - 1 kis fej hagyma
 - 1-2 evőkanál házi ételízesítő
 - 1,5 dl zsírszegény tejföl
 - 1 tojás
 - 2 teáskanál balzsamecet
 - 1 teáskanál nyírfacukor
 - 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű)
 - 1 evőkanál kókuszzsír
 - csipetnyi fűszerpaprika
 - só, őrölt bors
 
Elkészítése:
- Az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron üvegesre pároljuk.
 - Hozzáadjuk a karikára vágott gyökérzöldségeket, és néhány percig együtt pirítjuk.
 - Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, hozzáadjuk a csombort, és készre főzzük (a zöldségek maradjanak roppanósak!). Közben az elfőtt vizet pótoljuk.
 - Az utolsó 1-2 percben hozzáadjuk az ételízesítőt, őrölt borsot, sót.
 - Miközben a leves tovább fő, az egész tojást és a balzsamecetet villával felverjük. A lángot takarékra vesszük, lassan a levesbe csurgatjuk, majd levesszük a tűzröl.
 - A tejfölt egy kevés meleg levessel elkeverjük, paprikával enyhén megszínezzük, a leveshez kavarjuk, majd visszatesszük a tűzre, és összeforraljuk.
 - Tovább ízesítjük cukorral, esetleg még balzsamecettel.
 

3 megjegyzés:
Én a csombort le nem cserélném semmilyen más fűszerre! Imádom! Erdélyben találkoztunk először és a rajongás azóta tart:)
Igen,nagyon finom,mi is szeretjük,és sokkal több ételhez használható,mint gondolnánk:)
Se ve irresistible luce muy rico me encanta,abrazos y abrazos.
Megjegyzés küldése