A napokban nagyon megtetszett Anna csicsókás fánkja, de csicsókát nem találtam, helyette édesburgonyát vásároltam. A receptet nagyrészt a szalagos farsangi fánk szerint alakítottam, de a csicsókás fánk adta az ötletet, hogy zöldség is kerüljön bele.
Az édesburgonyának tulajdonképpen semmi köze nincs a burgonyához. Értékes vitaminokat, ásványianyagokat, fehérjét, antioxidánsokat tartalmaz, és ami még jó hír, hogy kalóriaértéke alacsony.
Jótékony hatásai miatt érdemes néha fogyasztani édesburgonyát, akár burgonyapürének is készíthetjük, hagyományos burgonya helyett, vagy fele-fele arányban.
Ez a fánk nem az a pihe-puha fajta, hisz teljes kiörlésű liszt is van benne, meg a vajat is elhagytam belőle (kifelejtettem).
Nagyon finom, az a fajta fánk, amit rögtön, frissen érdemes fogyasztani, másnapra ugyanis keményedik.
Kalóriatartalma jóval alacsonyabb, mint a hagyományos fánknak, de így sem kalóriaszegény. Ilyen formán viszont teljesebb értékű.
Hozzávalók:
- 40 dkg édesburgonya pürésítve (ehhez kb 45 dkg édesburgonyát főzünk meg)
 - 15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
 - 25 dkg finomliszt
 - 2 tojássárgája
 - 1 teáskanál cukor
 - 4 evőkanál nyírfacukor
 - 2 evőkanál natúr joghurt
 - kb 0,5 dl tej (lehet több is)
 - 3 dkg élesztő
 - 1 teáskanál vanília aroma
 - fél teáskanál só
 - a tetejére: házi lekvár, porcukor (nyírfa)
 
Elkészítése:
- A burgonyát megmossuk, puhára főzzük, majd pürésítjük, és teljesen kihűtjük.
 - Az élesztőt a tejben 1 teáskanál cukorral elkeverjük, és langyos helyre téve felfuttatjuk.
 - Ezután összedolgozzuk a hozzávalókkal (a burgonyapürével is), gyorsan, hogy a tészta ne lágyuljon el.
 - Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
 - A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és pohárral (vagy pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk.
 - Ezután ismét hagyjuk kelni, kb 15 percet, amíg szépen megemelkednek a fánkok. Ekkor mindenik közepébe egy mélyedést nyomunk az ujjunkkal, majd forró, bő olajban pirosra sütjük (oldalanként kb fél perc alatt).
 - Mindenik közepébe egy-egy pötty lekvárt teszünk, és még melegen megszórjuk porcukorral.
 

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése