2013. január 20., vasárnap

Lenmaglisztes zsemle



Nemrégiben lenmaglisztet vásároltam, így most kísérletezek vele egy kicsit. Zsemlében remekül bevált, tehát ezután is használni fogom midnenképp, ami a péksüteményeket illeti.
Fasírtok esetében például ki lehet váltani vele a tojást, a paleolit táplákozók pedig rendszerint fogyasztják más maglisztek társaságában.
Lenmaglisztet főként a rendkívül magas rost-, fehérje- és vitamintartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, további hasznos dolgokat pedig itt lehet olvasni róla.

Lenmagliszt hiányában vásároljunk lenmagot, és őröljük finomra. De ugyanezt tehetjük más olajos magvakkal is, így nyerünk pl tökmaglisztet, mandulalisztet stb.


Hozzávalók:

  • 15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg lenmagliszt
  • 30 dkg kenyérliszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 3,5 dl víz 
  • a tetejére egy kevés lenmag

Elkészítése:

  • Az élesztőt 1 dl langyos vízbe morzsoljuk, hozzákavarjuk a mézet, majd letakarva felfuttatjuk.
  • Ezután összegyúrjuk a többi hozzávalóval, néhány percig dagasztjuk, majd langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  • Ha van kenyérsütő gép, akkor midnent bepakolunk, és bekapcsoljuk a dagasztás programot. Amikor lejárt, a tésztát a gépben hagyjuk a duplájára kelni.
  • A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, lazán átgyúrjuk, és 10 dkg-ás darabokra szabdaljuk.
  • Mindeniket zsemleformájúra formázzuk, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A tetejét zsilettpengével néhány helyen bevágjuk, és további 15-20 percig kelesztjük.
  • Ezután a tetejét langyos vízzel lekenjük, lenmaggal megszórjuk, és 180 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: