2013. január 6., vasárnap

Zöldborsós csirkegombóc "majonézes" káposztával


Merész dolgot próbáltam ki, ugyanis mandulából készítettem majonézt. Állagra tökéletesen olyan, mint az igazi majonéz, csak ízre más. A lényeg az lett volna, hogy az egészségtelen, magas zsírtartalmú majonézt egy egészségesebb változatra cseréljem. Erről itt olvastam.

A húsgombócokat és a káposztát meg meg egyszerűen csak megálmodtam mellé, nagyon finom és egészséges étel lett.


Hozzávalók:

A húsgombóchoz:

  • 50 dkg csirkemell
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 teáskanál házi ételízesítő
  • 2 evőkanál zabkorpa
  • 1 tojás
  • só, bors
  • kevés apróra vágott petrezselyemzöld

A mandulamajonézhez:

  • 5 dkg héjatlan mandula
  • 1 dl víz
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • csipetnyi őrölt bors
  • zöld- vagy lilakáposzta

Elkészítése:

  • A csirkemellet a fokhagymával ledaráljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A zöldborsót nem szükséges előtte kiolvasztani, elég ha meleg vízzel átöblítjük.
  • A masszából nedves kézzel kisebb gombócokat formálunk, majd enyhén sós vízben 10 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük.
  • A majonézhez a mandulát a vízzel turmixgépben egynemű masszává turmixoljuk, majd hozzáadjuk a sót, borsot, citromlevet, fokhagymát, és ezzel is összeturmixoljuk.
  • Ezután az olajat lassú sugárban a péphez öntjük, közben folyamatosan tusmixoljuk. Majonéz állagú masszát kapunk.
  • A káposztát nagyon vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, összekavarjuk a majonézzel, és a húsgombócokkal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: