Merész dolgot próbáltam ki, ugyanis mandulából készítettem majonézt. Állagra tökéletesen olyan, mint az igazi majonéz, csak ízre más. A lényeg az lett volna, hogy az egészségtelen, magas zsírtartalmú majonézt egy egészségesebb változatra cseréljem. Erről itt olvastam.
A húsgombócokat és a káposztát meg meg egyszerűen csak megálmodtam mellé, nagyon finom és egészséges étel lett.
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
- 50 dkg csirkemell
 - 10 dkg zöldborsó
 - 2 cikk fokhagyma
 - 2 teáskanál házi ételízesítő
 - 2 evőkanál zabkorpa
 - 1 tojás
 - só, bors
 - kevés apróra vágott petrezselyemzöld
 
A mandulamajonézhez:
- 5 dkg héjatlan mandula
 - 1 dl víz
 - 2 dl olívaolaj
 - 1 evőkanál citromlé
 - 1 cikk fokhagyma
 - 1 teáskanál só
 - csipetnyi őrölt bors
 
- zöld- vagy lilakáposzta
 
Elkészítése:
- A csirkemellet a fokhagymával ledaráljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A zöldborsót nem szükséges előtte kiolvasztani, elég ha meleg vízzel átöblítjük.
 - A masszából nedves kézzel kisebb gombócokat formálunk, majd enyhén sós vízben 10 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük.
 - A majonézhez a mandulát a vízzel turmixgépben egynemű masszává turmixoljuk, majd hozzáadjuk a sót, borsot, citromlevet, fokhagymát, és ezzel is összeturmixoljuk.
 - Ezután az olajat lassú sugárban a péphez öntjük, közben folyamatosan tusmixoljuk. Majonéz állagú masszát kapunk.
 - A káposztát nagyon vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, összekavarjuk a majonézzel, és a húsgombócokkal tálaljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése