2013. január 9., szerda

Fűszervajak





Aromás vajakat otthon is könnyen készíthetünk, és szerintem érdemes, mert kevés munkával és hozzávalóval        gyerekjáték az egész.

Fűszervajak készítésénél fontos, hogy puha, sótlan vajat használjunk, és jó habosra kavarjuk ki. Az ízesítőket, fűszereket fantáziánk szerint választhatjuk, vagy kombinálhatjuk. Az elkészített vajat pirítósra kenhetjük, húsok, halak mellé kínálhatjuk, de grillételeink ízletes és látványos kiegészítője is lehet. Az elkészített fűszervajat tároljuk hűtőszekrényben, de fóliába csomagolva akár le is fagyaszthatjuk.
Semmi más dolgunk nincs, mint a hozzávalókat kikavarni, aztán tetszés szerint felhasználni.

Íme néhány ötlet:

  • Fokhagymás vaj: 10 dkg vaj, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál petrezselyemzöld, 1 teáskanál citromlé, só, bors.
  • Mustáros vaj: 10 dkg vaj, 2 teáskanál mustár, csipetnyi cukor.
  • Tormás vaj: 10 dkg vaj, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 2 teáskanál citromlé, kevés só.
  • Zöldfűszeres vaj: 10 dkg vaj, 1 cikk fokhagyma, 2 evőkanál friss vegyes apróra vágott zöldfűszer pl: kapor, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, csipet só.
  • Kapros vaj: 10 dkg vaj, 3 evőkanál apróra vágott friss kapor, kevés só.
  • Paradicsomos vaj: 10 dkg vaj, 2 evőkanál sűrített paradicsom vagy ketchup, csipetnyi frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint kevés cukor.
  • Oregánós vaj: 10 dkg vaj, 2 evőkanál szárított oregánó, csipetnyi őrölt bors, kevés só.
  • Mediterrán vaj: 10 dkg vaj, 3-4 szem olívabogyó, 3 evőkanál aszalt paradicsom, őrölt bors.
  • Füstölt halas vaj: 10 dkg vaj, 2 evőkanál füstölt sprotni, 1 teáskanál mustár, pici reszelt fokhagyma.
  • Petrezselymes fűszervaj: 10 dkg vaj, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 teáskanál citromlé, só, bors.
  • Majoránnás fűszervaj: 10 dkg vaj, 2 evőkanál majoránna, fél teáskanál őrölt pirospaprika, só, bors. 


1 megjegyzés:

sedith írta...

Jó kis ötletek. Nem tudom, eddig miért nem fogtam hozzá ilyesmit készíteni...