2013. január 2., szerda

Csomboros vajbableves



Nyáron rengeteg vajbab terem a kertben, én pedig gondoskodom róla, hogy kerüljön a fagyóba is bőven. Következő szezonig simán van miből gazdálkodni.
Ezt a levest mi úgy szeretjük, hogy a pikantériáját a cukor-ecet megfefelelő aránya adja meg.
Krumplival is lehet gazdagítani, illetve aki szereti, alapból főzheti füstölt csontból, vagy húsból is.
Csombor helyett főzhetjük babérlevéllel.

Laktató, tápláló, kevés kalóriatartalmú étel.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vajbab (fagyasztott)
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 kis fej hagyma
  • 1-2 evőkanál házi ételízesítő
  • 1,5 dl zsírszegény tejföl
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 1 teáskanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű)
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • csipetnyi fűszerpaprika
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • Az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron üvegesre pároljuk.
  • Hozzáadjuk a karikára vágott gyökérzöldségeket, és néhány percig együtt pirítjuk.
  • Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, hozzáadjuk a csombort, és készre főzzük (a zöldségek maradjanak roppanósak!). Közben az elfőtt vizet pótoljuk.
  • Az utolsó 1-2 percben hozzáadjuk az ételízesítőt, őrölt borsot, sót. 
  • Miközben a leves tovább fő, az egész tojást és a balzsamecetet villával felverjük. A lángot takarékra vesszük, lassan a levesbe csurgatjuk, majd levesszük a tűzröl.
  • A tejfölt egy kevés meleg levessel elkeverjük, paprikával enyhén megszínezzük, a leveshez kavarjuk, majd visszatesszük a tűzre, és összeforraljuk.
  • Tovább ízesítjük cukorral, esetleg még balzsamecettel.

4 megjegyzés:

heti menük írta...

Én a csombort le nem cserélném semmilyen más fűszerre! Imádom! Erdélyben találkoztunk először és a rajongás azóta tart:)

Edó írta...

Igen,nagyon finom,mi is szeretjük,és sokkal több ételhez használható,mint gondolnánk:)

Rosita Vargas írta...

Se ve irresistible luce muy rico me encanta,abrazos y abrazos.

Rosita Vargas írta...

Se ve irresistible luce muy rico me encanta,abrazos y abrazos.