Egy doboz ricotta árválkodott a hűtőben, mely nemsokára lejárt volna, így ezt az egyszerű és gyors süteményt készítettem belőle.
Ordával lett volna az igazi, az biztos. De nagyon szerettük így is, rohamosan elfogyott.
Hozzávalók:
- 40 dkg mélyhűtött leveles tészta
 - 25 dkg ricotta krémsajt
 - 6-8 dkg (nyírfa)cukor
 - 2 tojás
 - fél teáskanál vanília aroma
 - félt citrom reszelt héja
 - 1 teáskanál apróra vágott kapor
 - 2-3 evőkanál zsemlemorzsa (prézli)
 - a kenéshez és díszítéshez: 1 tojás, kevés mandulaforgács (opcionális)
 
Elkészítése:
- A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
 - A ricottát a tojássárgával, cukorral, kaporral, vaníliával és reszelt citromhéjjal kikavarjuk.
 - A fehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez forgatjuk.
 - A leveles tésztát kiterítjük (ha szükséges, akkor vékony téglalappá kinyújtjuk), és középen hosszában megszórjuk zsemlemorzsával.
 - Ráhalmozzuk a tölteléket, és a két szélét ráhajtjuk, egymással szembe.
 - A tetejét megkenjük villával felvert tojással, megszórjuk mandulaforgáccsal, majd 180 fokos sütőben, kb 30 perc alatt pirosra sütjük.
 
Ugyanígy készíthetjük ordával, vagy tehéntúróval is. A mandula a tetejéről akár el is maradhat.

2 megjegyzés:
Szinte érzem a kapros- ricotta ízét:)
Ricottával még nem jutott eszembe rétest készíteni!
Tücsi,hát ha ordával lehet,akkor ricottával is!:)
Megjegyzés küldése