A kölest mindig előszeretettel fogyasztom, leginkább édesen, vagyis desszert formájában. A köles rendkívül egészséges gabonaféle, és nemcsak köretként használható.
Ez a desszert nemcsak nagyon finom és laktató, de kevés a kalóriatartalma, és nagyon egészséges is.
A sárgabarack téli időszakban pedig igazi megváltás, hisz segít a méregtelenítésben, a zsíranyagcserében, emellett számos fontos vitaminnal és jótékony hatással is rendelkezik.
A mandula pedig erős lúgosító, érdemes tehát rendszerint egy keveset fogyasztani belőle.
Reggelire, vacsorára is kitűnő, de desszertnek is, ha valami édeset kívánunk.
Hozzávalók:
- 2 dl köles
 - 5 dl zsírszegény tej
 - 2 dl víz
 - 3 evőkanál nyírfacukor
 - 1 teáskanál vanília aroma
 - fél citrom reszelt héja
 - mandulaforgács díszítésnek
 
A barackszószhoz:
- 10 dkg aszalt sárgabarack
 - 2 dl víz
 - csipetnyi őrölt fahéj
 
Elkészítése:
- A sárgabarackot 1-2 órára vízbe áztatjuk, majd a vízzel összeturmixoljuk, és fahéjjal ízesítjük.
 - A kölest átmossuk, majd a tejjel, a vízzel, és az ízesítőkkel együtt főni tesszük. Fedő alatt, lassú tüzön addig főzzük, amíg a folyadék elfő, néha megkavargatjuk.
 - Ezután lefedve hagyjuk, hogy a köles magába szívja a maradék folyadékot is.
 - Desszertes tálkákba adagoljuk, a tetejére kanalazzuk a barackszószt, és mandulahasábokkal megszórjuk.
 
Megj: Az aszalt gyümölcsök vitamintartalma megegyezik a friss gyümölcsével, és ilyen formában is rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek. A rostattartalmú ételek kipucolják a beleket, és segítenek a fogyásban.

1 megjegyzés:
Annyira guszta, ki kellene próbálnom!
Edó!
A főzött köles állagát úgy képzeljem el, mint, mondjuk a tejberizst?
És honnan a bánatból tudok hozzá venni nyírfacukrot?
;)
Puszillak!
Megjegyzés küldése