2012. február 1., szerda

Karfiol krémleves


A krémlevesek nálunk szinte mindig rögtön elfogynak, nagyon szeretjük, bármiből készült. Kisfiam jött a konyhába, mert érezte az illatát..alig főtt meg, máris lapátolta befelé :)

Hozzávalók : 

  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhgyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy vaj)
  • 2 közepes krumpli
  • 2 evőkanál citromlé
  • fél citrom reszelt héja
  • ételízesítő (vagy húsalaplé, esetleg leveskocka)
  • 2 dl sovány főzőtejszín
Elkészítése:
  • A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd a zsiradékon megpirítjuk. 
  • Hozzáadjuk a rózsáira szedett, megmosott karfiolt, a citromhéjat, a sót, az ételízesítőt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kisebb kockára vágott krumplit is, és együtt készre főzzük. Úgy számítsuk, hogy a karfiol nem kell szétfőjön, maradjon még kissé roppanós.
  • Ekkor levesszük a tűzről, összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk.
  • Citromlével kissé savanyítjuk. Nem kell savanyúnak lennie, de mindenképp nagyon illik a karfiol mellé.
  • Apró kockára vágott piros színű paprikával tálaljuk, de fogyaszthatunk mellé pirítóst is.

4 megjegyzés:

Roza írta...

Igazán guszta lett a leves!:)

Életünk és ételeink írta...

Nagyon tetszik, ahogyan szinte az összes posztolt ételed!!

Kati írta...

Ismét egy könnyű finomság tőled:)

HajniZoli írta...

Egészséges,könnyű leves.Kipróbálom így, hátha az én gyerekeim is megennék:)