2010. október 31., vasárnap

Linzer variációk


A gyerekeim nagyon szeretnek munkálkodni az ilyen sütikkel, mert nyújthatnak, vághatnak kedvükre és a munka közben még egymást is segíthetik. Elfoglaltságnak találtam ki, hogy linzert sütünk, egyébként is jól jött egy kis süti, s mivel többféle formát választottak, így nemcsak virágok készültek.
A tésztát ők sodorták, a formákat is kivágták, középre a lyukat én vágtam ki, aztán ők megkenték és összerakták.


Nagyon finom, omlós és sokáig tárolható sütemény, s mivel ez csak alaptészta, ezért bárhogy variálható, ízesíthető. A tésztát napokkal a sütés előtt is el lehet készíteni és a sütésig hűtőben tárolni. Karácsony előtt több adagot elkészítek, aztán ahogy időm engedi megsütögetem.


Linzer alaprecept (kb 24 db-hoz):

  • 30 dkg lisz t+ egy kevés a nyújtáshoz , 20 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál vanília aroma, csipetnyi só
  • A hozzávalókat egy tálba mérjük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

  • A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább két órára hűtőszekrénybe helyezzük.

  • Ezután kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.

  • A fennmaradó tésztát újragyúrjuk, nyútjuk, és ismét kiszaggatjuk.

  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokos sütőben, 10-12 perc alatt megsütjük.


Megj: Porcukorral is megszórhatjuk.


Hozzávalók a diós-lekváros linzerhez (kb.20 darabhoz):
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • kenéshez és szóráshoz: 1 tojásfehérje, lekvár és darált dió
Elkészítése:
  • A hozzávalókból elkészítjük a linzer alapreceptjét. 
  • A tésztát bármilyen formával szaggathatjuk (jelen esetben virág forma), de mindenik keksz másik felére szúrjunk egy kis kört is a közepére. 
  • Ezen darabokat megkenjük villával felvert tojásfehérjável, illetve megszórjuk őrölt dióval. 
  • Miután megsütöttük, és kihűlt, egy sima, és egy lyukas darabot összeragasztunk lekvárral.

Variációk:

Diós : alaptészta ugyanez, de 20 dkg liszt és 10 dkg dió, illetve plusz egy teáskanál fahéj és a tetejét porcukorral szórjuk
Kakaós: alaptészta plusz 2 evőkanál kakaóporminusz 2 evőkanál liszt
Citromos: alaptészta plusz 3 evőkanál citromlé
Narancsos: alaptészta plusz 3 evőkanál narancslé és citromhéj helyett 1 narancs reszelt héja
Mandulás: alaptészta plusz 1-2 teáskanál mandulaaroma, vagy darált mandula úgy, mint a diós esetében
Mogyorós: ugyanaz, mint a diós esetében és tetejét is megszórhatjuk
Fűszeres: alaptészta plusz 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg és őrölt gyömbér, esetéeg kardamon), 1 teáskanál rumaroma
Tökmagos: alaptészta plusz amennyi darált tökmag, annyi minusz liszt
Mákos: ugyanaz mint a diós, csak 10 dkg darált (vagy nem darált) mákkal - akár a tetejére is szórhatjuk és a tésztából kihagyjuk
Gyömbéres: alaptészta plusz 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj,

Tölteni lehet csokikrémmel is pl., vagy glazúrral bevonni (kakaó, citromos) illetve bárhogyan díszíteni.

Ezek függvényében variálhatjuk bárhogyan és készíthetjük kifliknek, rudaknak, csigáknak, félholdnak stb.
Dobozban tárolva 1-2 hétig is eláll, persze ha nem lenne ilyen finom :)

12 megjegyzés:

Ildy írta...

Csodás virágok! Nagyon ügyes az aprónép:)

Edó írta...

Köszi Ildy!türelem is kell velük dolgozni:)de megéri

Mézigörl írta...

Szuper! De jó, hogy feltetted a variációkat! Be is izzítom hamarosan a sütőt, hogy néhányat kipróbáljak! Nagyon ügyesek a gyerkőcök is! :)))

Edó írta...

Mézi köszi,megmondom nekik:)Csokikrémmel is töltheted vagz más krémmel,illetve glazúrral is bevonhatod.

Juci írta...

Gyönyörűek!
Rég sütöttem,de most úgy rám jött...

Bianka írta...

Jaj nagyon édesek ahogy segítenek. Nagyon szépek lettek. Mond meg nekik, hogy gratulálok

Névtelen írta...

Díjat kaptál tőlem.
http://finomsagaim.blogsot.com

Zsozso írta...

Díjat kaptál tőlem.
Nézz be hozzám!

Zsuzsa írta...

nagyon de nagyon finom suti... ebbol valoban legalabb ket adag kell...

Edó írta...

Zsuzsa,ezek szerint akkor elkészült nálad is:)Szerintem rögtön 4 adag is elkelne,mert nagyon eteti magát.

Zsuzsa írta...

nagyon belakomaztunk belole, finom lett... ez el megy reggelinek is tejel vagy teaval... en az este teat ittam meleje... Istenien finom, kosz a nagyon jo recepteket...

Edó írta...

Hát teával igazán mesés tényleg!Örülök,hogy neked is beválltak a receptek!