2010. július 11., vasárnap

Zöldfűszerek tárolása


Friss fűszerekkel szeretek főzni, a tasakos zöldek valahogy nem az én világom. Sajnos néha bajban vagyok, mert friss nem mindig van kéznél, vásárolni sem mindig lehet épp olyant, amilyenre szükségem van. Amikor friss fűszerem van, mindig hűtőben tárolom, egy pohár vízben. Így akár 2 hétig is simán eláll, de van amelyik tovább is.

Télire is mindig frissen teszem el, egyszerűen megmosom, majd törlőre teszem, hogy megszáradjon. Ezután késsel felaprítom és zacsiba teszem, már mehet is a fagyóba.


 Pár levelet épen hagyok, külön csomagolom, ez majd jól jön pl. díszíteni. Amikor felhasználni kívánom, egyszerűen csak csipek belőle és azonnal megy az ételbe ízesíteni. Szűk egy évig biztosan eláll, anélkül hogy megsárgulna, kiszáradna. Így mindig van kéznél szép, élénk színű, friss fűszerem. A bazsalikomot pl. nem lehet fagyasztani, sajnos.

Amióta az eszem tudom, mindig így tankolok fel télire, nem szeretek szárítani, vagy mondjuk ecetes lében tartósítani. Márcsak a színe miatt sem éri meg. Bár egyébre is igaz, leginkább fagyasztással tartósítok, legalábbis amit lehet.

8 megjegyzés:

Livi írta...

Köszi a tippet, majd én is teszek a fagyóba :)
De én tescoban láttam fagyasztott bazsalikomot, illetve anyukám vett is és azzal készítette a paradicsom levest! :)

Dia írta...

Ezt jó tudni!

Mónika írta...

Örülök, hogy ilyenről is írtál!
:)
Hosszú évek óta, én is ezt a fajta megoldást (fagyasztást) használom, ha a zöld fűszerekről van szó...

Nincs is jobb télen egy kis petrezselymes krumplitól, amiben "friss" zöldek vannak, de nálunk ilyen a kapor is,(zeller) amiből soha nincs elég (pedig bőségesen feltankolok belőle) a zárható műanyag edénykékbe...

A bazsalikommal idén szerettem volna próbálkozni, de ha te írod, akkor felesleges időpazarlás lenne...

Puszillak,
Móni

sedith írta...

A bazsalikomot miért nem lehet? Én tavaly tettem el, nem lett semmi baja, megmaradt az aromája. Sőt, Déván a salsába abból tettem. :)

Ecetben én sem szoktam csak a tárkonyt, annak viszont csak így jön elő az igazi, jellegzetes aromája. A tárkony kemény szárából, illetve a lestyán és a kapor szárából is szoktam ízesített ecetet készíteni, de itt az ecet a lényeg, a szárakat különben nem lehetne felhasználni. :)

Bianka írta...

Mindig jöhetnek a jótanácsok :)

Edó írta...

A bazsalikom nekem tejesen megbarnult a fagyoban,igy egyaltalan nem tetszik nekem..az aromajaval nincs gond,de ennyi erovel akkor szaritani is lehet.Nekem fontos lenne hogy zold legyen,de akinek barnan is jo,az fagyaszthatja:)

Moni,ezek utan dontsd el,hogy porbalkozol-e:)Puszi!Ja,es augusztus 10 korul mennenk,pontosabbat meg nem tudunk:)

GasztroRéka írta...

Köszi a tippeket,nekem a zöldfűszer tárolás állandó problémám. Próbáltam a cserepes,balkonládás témát is,hát az nem maradt meg,soha.

egycsipet írta...

Én is hasonlóan teszem el télre a zöldeket, csak van, amit nagyobb darabokban, pl. a zellerszárat. A bazsalikomot még nem próbáltam fagyasztani, de ezek után tuti, kipróbálom, hátha... :))