2010. július 22., csütörtök

Gőzgombóc - VKF! XXXVI.

SEdith igen érdekes és sokoldalú témát hirdetett meg a XXXVI. VKF keretén belül. Szóval meghívott, hogy dobjunk bele a Világjáró fazékba olyan más népektől származó ételeket, amelyeket szeretünk, szívesen készítünk, esetleg szeretnénk megismerkedni ezen ételekkel. 

Ilyent sem készítettem még, pedig igen finom, különleges étel. Aki síelt már Ausztirában, az biztosan jól ismeri a gőzgombócot. Az osztrákok előszeretettel készítik s szerintem nekünk is sűrűbben kellene. Kis macera azért van vele, de szerintem megéri.
Igazából amit én műveltem vele, az minden macerát fölülmúlt, de hogy mi történt pontosan, azt a végén írom le :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 3 dl tej 
  • 1 evőkanál margarin
  • fél citrom reszelt héja 
  • 25 dkg szilvalekvár 
  • csipetnyi só 
  • tetejére: vaníliasodó, 10 dkg porcukros darált mák
Elkészítése:
  • Az élesztőt langyos tejben 1 ksikanál cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, tojást, citromhéjat, sót, majd tésztává gyúrjuk. Letakarva langyos helyen kb. háromszorosára kelesztjük. Lisztes felületre borítjuk, kézzel ellapogatjuk, majd csészével kerek lapokat szúrunk ki belőle. Mindenik közepébe 1-1 kiskanál szilvalekvárt helyezünk és gombóccá formáljuk. Közben egy fazékban vizet forralunk, enyhén sózzuk. Az edényre szűrőt helyezünk úgy, hogy az ne lógjon a vízbe. 2-3 gombócot a szűrőbe helyezzük, lefedjük és a gőzben pároljuk kb.15-20 percig.

  • A sodóhoz 2 egész tojást, 2 dl tejet, 8 dkg cukrot, vaníliáscukrot összekeverjük, majd lassú tüzön főzve besűrítjük. A kész gombócokat leöntjük a vaníliasodóval és megszórjuk porcukros mákkal.
  • A gombócokat tölthetjük cseresznye-lekvárral is, ezesetben tetejüket olvasztott vajjal kenjük és pirított mandulával szórjuk. Főételnek is kiváló.
Így a végén jegyezném meg, hogy miközben a gombócok párolódnak, illik figyelni, mert ha a víz elfő, akkor pótolni kell. Mondjuk ha közben hableányos rajzfilmet nézünk, megtörténhet, hogy mire a konyhába érünk, ez a látvány fogad:

Ez itt az elpárolgó víz miatt megolvadt műanyag szűrőm, amely teljesen ráégett az edény aljára is, komoly bűzt árasztva magából. Még kezdő háziasszony koromban sem jártam így, sőt még úgy sem, hogy valamit odaégessek :)))) Nagy adag röhögés (persze én, magamon), s a maradék főzésre váró gombócok mentek kukába. Ilyen jól is rég szórakoztam már magamon :) Legalább most végre vehetek egy sokkal nagyobb szűrőt, ami persze nem műanyag lesz.

Egy szó mint száz, a gőzgombóz nagyon-nagyon finom, érdemes kipróbálni.

15 megjegyzés:

Judit írta...

Ez nem semmi ! :))))
Egy-két műanyag edényt nekem is sikerült már eldeformálni, és persze ilyenkor kiscsaládom cukkol rendesen.

ildikebak írta...

Nagyon ügyes vagy :-) Sajnos én készen vettem a boltban de biztosan nem az a íze mint amit a embert otthon csinál :-)
:-D a edényél kapcsolatban ilyenkor én is kapok a otthoniaktól" mi van Anya nem tudsz főzni"!!! :-):-DDDD
Szuper a blogod minden írásodat nagy figyelemmel olvasok!
Gratula! :-)

Maryenne írta...

25 év alatt követtem el én is hibákat.
Általában rám olvassák de azt nem amit jól készítek! :)
Szép s gombócod!

jókaja írta...

Ez megérte azt a szűrőt, nagyon guszta lett.

Bianka írta...

Ez igen, csodálatos. Nagyon szeretem, de még sosem készítettem.

egycsipet írta...

Remekül néz ki! :))
A "balesetnek" nézd a jó oldalát: lesz egy szép, új szűrőd. ;)

Tania írta...

They look so yummy!

Edó írta...

Judit,legalabb vehetek ujat!:P

Ildike,en boltit nem ettem meg,minden esetre ez finom,de ritkan van ideje az embernek ilyesmihez.Koszi a gratulaciot!!Nagyon orulok,hogy tetszik,gyere sokszor,varlak:)

Mary,ismeros!A zuram altalaban mosolyog az ilyesmin,en meg altalaban mergelodok.

Jokaja,szerintem is;)

Bianka,egyszer keszitsd el,szerintem nagyon fog izleni.

Csipet,igen,mar irtam is,hogy most majd vehetek ujat legalabb!:)

Tania,thanks,it is so delicious!!

Juci írta...

Nagyon tetszik, bizony én is megkostolnám!
A szűrő miatt ne aggodj, ez azt jelenti, hogy használod edényeidet azaz főzől. Én mixer rontó vagyok, már ötöt nyiffantottam ki és két blendert.

Edó írta...

:)))) Juci,en 6 eve ugyanazt a mixert hasznalom,pedig semmi nagy marka.Halistennek semmi haztartasim nem romlott meg el,soha.A mosogatogeppel volt egyszer kisebb gond,de hamar kijavitottak.

Moha írta...

Edókám kár volt kidobni a főzésre várókat! Simán lefagyasztod egy tálcán, aztán bedobozolod. Ha enni akartok, csak fagyosan a gőz fölé kell tenni és picit tovább gőzölni, mint egyébként.

Edó írta...

KOszi Moha,de nekem mar nem volt turelmem,kicsit hirtelen ember vagyok,igy inkabb kidobtam!:))amugy is tul sokat keltek mar azok,amig az elsok keszultek..

Judith írta...

Nagyon guszta ez a gozgomboc. Soha nem probaltam meg, de elobb-utobb sor kerul ra.

Edó írta...

Csak nehogy a szűrőt is megfőzd:)))

trendo írta...

A mák szilvalekvárral már eleve nyerő páros! És ha az a fránya gombóc is jól sikerülne :)