2010. július 12., hétfő

Képviselőfánk


Férjecském valami krémesre vágyott, így esett a választásunk a képviselőfánkra. Viszont olyan régen sütöttem már, hogy a receptet sem találtam...szerencsére Alíznál rábukkantam, ez a recept Gergely Éva szakácskönyvéből származik.
Az első adag tésztám nem sikerült, mivel nem sütöttem eleget, túl hamar kikaptam a sütőből. Úgy rémlett, nem kell sokáig sütni...mind lapótyák lettek :)) De nem adtam fel, nekiláttam ismét, s láss csodát. Sokkal tovább kell ezt sütni, mint gondoltam.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 15 vőkanál víz
  • 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj)
  • 15 dkg jó minőségű liszt
  • 5 tojás
  • csipet só
Töltelék:
  • 0,5 l tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál cukor
Glazúr:
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál víz
  • 5 dkg vaj
Elkészítése:
  • A vizet a sóval és zsírral felfőzzük. Beleborítjuk a lisztet és gyorsan kavarjuk, amíg a tészta összeáll, vagyis elválik az edény falától.

  • Ekkor levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
  • Zsírozott, lisztezett tepsibe (vagy sütőpapíros) kanállal kis halmokat rakunk. 200 fokos, előmelegített sütőbe toljuk, majd 10 perc után mérsékeljük a tüzet 180 fokra. Az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a fánkok összeesnek.
  • Kb. 40 perc alatt szép aranyszínűre sülnek a fánkok. 
  • A töltelékhez a tojássárgákat elkeverjük a kétféle cukorral, pudingporral, egy kevés tejjel. Hozzáadva a maradék tejet lassú tüzön sűrű pudingot főzünk. A tojásfehérjéket pár csepp citromlével kemény habbá verjük, majd a meleg krémhez forgatjuk.
  • A kihűlt fánkokat késsel bevágjuk, megtöltjük a krémmel. Volt maradék tejszínem, s hogy ne romoljon el felvertem, így az is került a krém tetejére.
  • A glazúrhoz valókat összefőzzük, majd a fánkokra csurgatjuk.

Látványra nem lett szép, viszont ízre kiváló, úgyhogy ez a ronda, de finom kategória.
Alíz millió puszi a receptért! :)
Ja, és a lapótyák sem mentek kárba, megettem cseresznyedzsemmel :))) hogy én miket meg nem eszek...

3 megjegyzés:

Ottis írta...

Szerintem látványra is szép és én nagyon szeretem,úgy hogy most én lépek át hozzátok .-)

Juci írta...

Az én kedvenc sütim, jaj de jó érzés legalább látni, ha nem is tudom megkostolni. Milyen kár, mert most rögtön bekapnék egy párat, olyan jól néz ki.

Bianka írta...

Atya ég egyik nagy-nagy kedvencem