Férjecském valami krémesre vágyott, így esett a választásunk a képviselőfánkra. Viszont olyan régen sütöttem már, hogy a receptet sem találtam...szerencsére Alíznál rábukkantam, ez a recept Gergely Éva szakácskönyvéből származik.
Az első adag tésztám nem sikerült, mivel nem sütöttem eleget, túl hamar kikaptam a sütőből. Úgy rémlett, nem kell sokáig sütni...mind lapótyák lettek :)) De nem adtam fel, nekiláttam ismét, s láss csodát. Sokkal tovább kell ezt sütni, mint gondoltam.
Hozzávalók:
Tészta:
- 15 vőkanál víz
- 8 dkg zsír (vagy 10 dkg vaj)
- 15 dkg jó minőségű liszt
- 5 tojás
- csipet só
Töltelék:
- 0,5 l tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 tojás
- 3 evőkanál cukor
Glazúr:
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál víz
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
- A vizet a sóval és zsírral felfőzzük. Beleborítjuk a lisztet és gyorsan kavarjuk, amíg a tészta összeáll, vagyis elválik az edény falától.
- Ekkor levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
- Zsírozott, lisztezett tepsibe (vagy sütőpapíros) kanállal kis halmokat rakunk. 200 fokos, előmelegített sütőbe toljuk, majd 10 perc után mérsékeljük a tüzet 180 fokra. Az első 20 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a fánkok összeesnek.
- Kb. 40 perc alatt szép aranyszínűre sülnek a fánkok.
- A töltelékhez a tojássárgákat elkeverjük a kétféle cukorral, pudingporral, egy kevés tejjel. Hozzáadva a maradék tejet lassú tüzön sűrű pudingot főzünk. A tojásfehérjéket pár csepp citromlével kemény habbá verjük, majd a meleg krémhez forgatjuk.
- A kihűlt fánkokat késsel bevágjuk, megtöltjük a krémmel. Volt maradék tejszínem, s hogy ne romoljon el felvertem, így az is került a krém tetejére.
- A glazúrhoz valókat összefőzzük, majd a fánkokra csurgatjuk.
Látványra nem lett szép, viszont ízre kiváló, úgyhogy ez a ronda, de finom kategória.
Alíz millió puszi a receptért! :)
Ja, és a lapótyák sem mentek kárba, megettem cseresznyedzsemmel :))) hogy én miket meg nem eszek...
3 megjegyzés:
Szerintem látványra is szép és én nagyon szeretem,úgy hogy most én lépek át hozzátok .-)
Az én kedvenc sütim, jaj de jó érzés legalább látni, ha nem is tudom megkostolni. Milyen kár, mert most rögtön bekapnék egy párat, olyan jól néz ki.
Atya ég egyik nagy-nagy kedvencem
Megjegyzés küldése