2010. július 28., szerda

Meggy- és málnaszörp

Málnaszörp
Idén jóval korábban érkezett el a meggyszedés ideje, hálistennek túlvagyunk a meggyszedésen, befőzésen. Egy részéből dzsem készült, más része fagyóba ment, aztán készítettem szörpöt is, éppúgy, mint korábban a málnából. Mivel idén készítettem először, Alíztól kértem kis telefonos segítséget :). Mindkét szörp nagyon finom lett.

Elkészítése:
  • A gyümölcsöt megmossuk, a meggy esetében kimagozzuk, majd cukorral egy nagyobb fazékba rétegezzük (egy sor gyümölcs, egy sor cukor). Egy kiló gyümölcshöz 60 dkg cukrot (vagy többet, pl. a meggynél) számítunk. A cukrozott gyümölcsöt állni hagyjuk (nem kell hűtőbe tenni) amíg levet enged. Akár 12 órán át is állhat.
  • Ezután a levét leszűrjük (a gyümölcs mehet dzsembe), majd kevés befőzőporral (Conservant) felfőzzük.
  • Üvegekbe töltjük, pokróccal jól bebugyoláljuk, majd a szárazdunsztban hagyjuk hűlni.
  • Vízzel hígítva fogyasztjuk, hűvös helyen tároljuk.

Meggyszörp
A piros gyümölcsök nagyszerű gyógyítóerővel bírnak. Mindkét gyümölcs kiváló vértisztító, vitaminban, ásványiagokban bővelkednek. Vérszegénység ellen javasolt, illetve magas antioxidáns tartalmuk miatt rákmegelőző, fiatalító hatásuk van.
A meggy nagy segítség lehet a fogyókúrában, mivel vértisztító, csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet.
Fogyasszunk belőlük minél többet!

4 megjegyzés:

egycsipet írta...

Finom lehet! :)

monik írta...

Nekem éppen kapóra jött a recept,ugyanis hétvégén meggyet szüretelünk( ha az idő is engedi)A kompótnak is a levét isszuk le,tehát egyszerűbb,ha direkt szörpöt készítek...:)
Örvendenék a meggybor receptjének is,ha lehetőséged van rá.
Előre is köszönöm! monik.

Belly írta...

Mi nagyon szeretjük a meggyszörp9t,de msot nem termett annyi,hogy csináljunk.

Edó írta...

Egycsipet,fincsi,főleg a meggyszörp.

Monik,örülök,hogy kapóra jött!Bor ügyben sajnos nem tudok segíteni,elgondolásom szerint úgy készülhet,mint a szőlőbor..nem tudom.Egyébként isteni fincsi vodkával vegyítve:))

Belly,most már nálunk is elért,de sok lett hálistennek.