2010. március 3., szerda

Néger kocka


Nagyon szereny kis sutemeny, de szerintem egyszeruen tokeletes. Regi nagy kedvencem, es jo regen volt mar amikor utoljara keszitettem. Leginkabb azert, mert ferjem nem rajong a habcsokos teteju sutikert.
Ez a recept anyukam (aki sajnos mar gyerekkoromtol nincs velunk) megsargult receptes fuzetebol valo.
Annyira jo volt felidezni a fantasztikus regi izeket:)

Hozzavalok:

  • 4 tojassarga
  • 10 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2-3 ek kakaopor (cukrozatlan)
  • 2 dl tej
  • 20 dkg liszt
  • 1 kk szodabikarbona
  • tetejere a habhoz: 4 tojasfeherje + 25 dkg porcukor
Elkeszites:

   1. A tojassaragakat a cukorral habosra kavarjuk, hozzaadjuk a vajat, tovabb habositjuk.
   2. A lisztet elkeverjuk a szodaporral, kakaoval, a masszahoz kavarjuk, vegul a tejjel simara kavarjuk (ha van robotgepunk, mindezt elvegzi helyettunk).


   3. Egy kisebb tepsit (25*37 cm) kibelelunk sutopapirral (vagy lisztezzuk, zsirozzuk) es beleontjuk a masszat, de egy keveset hagyunk az edenyben a gyereknek :))


   4. 180 fokon tuprobaig sutjuk (kb. 20 perc). 
   5. Mikozben sul, elkeszitjuk a habot. Egy kisebb edenyben vizet forralunk, rahelyezunk egy nagyobb edenyt (az aljat ne erje a viz!) amibe a feherjeket ontottuk. Goz felett a feherjeket majdnem kemeny habba verjuk, ekkor hozzaadjuk a porcukrot es tovabb verjuk amig szep fenyes lesz. En tejfozo edenyben keszitettem, azzal sokkal egyszerubb.


   6. A habot rasimitjuk a sutemenyre, majd 5 percre visszatoljuk a forro sutobe.
   7. Tetejere lehet csokimazat kesziteni, vagy kakaoval megszorni.



Nagyon hamar megvan, igaz, a habveres igenyel nemi izommunkat es turelmet, de szerintem megeri! Nagyon finom:)


11 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Nagyon nagyon nagyon guszta!!! :)
A kisfiad pedig nagyon édi :)))

Mary írta...

Nagyon jól néz ki és látszik rajta, hogy finom!

Mónika írta...

Szia Edó!

Eddig csendes olvasód voltam, de most is csak annyi, hogy
Köszönöm, köszönöm, köszönöm!!!

Majdnem sírva-fakadtam, mikor megláttam a receptet!
Nálunk, nagymamám készítette mindíg, de sajnos a receptjét amikor még tehettem volna, nem kértem el...
És most itt van!
:)
A tetejére olvasztott csoki került nála!
:)
Imádom!

Fénypostára, van lehetőség???
:)
Csak egy kis morzsával is megelégszem!
:)

Mónika írta...

De régen csináltam! nagyon guszta!

Bianka írta...

Hűűű finom, ás nagyon jól néz ki

Én szilveszterkor készítettem, anyum receptje alapján, csak ő néger fognak hívta, mert a tetejére csokimázat rakott nagy sikere volt.

Unknown írta...

Eddig én is némán olvastalak,nagyon jókat főzöl.Nálunk a néger kocka a nagybetús családi sütemény,minden alkalomra ezt kell sütnöm,nagyon finom,de nagyon édes.Én sütöttem már tortának is.

Edó írta...

Edith koszonom,a kisfiam neveben is:)

MAry,koszi,igen nagyon-nagyon finom,mindig is kedvenc marad.

Monika,na de orulok,hogy megtalaltad!Tudod,ahogy irtam is mar,ez meg anyukamtol szarmazik,nagyon orzom ezeket a recepteket!
HA nyitod az ablakot,maris ropitek egy-ket kockat,van meg ;)Es orulok hogy olvasol!

M.Monika,en is nehany evvel ezelott sutottem,es most olyan jol jott:)

Bianka,igen,lehet csokimazat is,de nekem ugy mar tulzas lenne:)

Kotaliza,koszonom hogy olvasol es tetszik is:)Nem csodaom,hogy csaladi suti nalatok,mert meg is allja a helyet.A receptben valoban tobb cukor szerepel eredetileg,de en lecsokkentettem,mert ugy tenyleg tul edes lenne a teteje miatt.
Amugy en is elkepzeltem mar egyeb sutemeny alapjanak is,mert nagyon jo tesztaja van!

Andi írta...

Jaj de jól néz ki!
Én pont a tetejét bírnám!

Alíz, Erdélyből írta...

Húúúúú, de szuperül sikerült! Remélem, a képeket elmentetted nagy felbontásban is, mert egyszer erre is sort kell kerítenünk az EK-ban. Milyen rég nem sütöttem ilyet, pedig milyen finom!

Edó írta...

Koszi Andi,en sem rajongok maga a tetejeert,de a sutivel egyutt isteni.

Alizkam,ne felj,mert azota mentem rendesen:))Ugy-e,te is hogy elfelejtetted ezt a jo kis sutit?:)Akkor tessek megsutni,ugyis olyan regen blogoltal:)

Edó írta...

Ja,es koszi a dicseretet Aliz!