Régóta élt a fejemben egy ilyen fajta összeállítás: alaptésztán almás réteg, vaníliapuding, és tejszínhab. Mivel diétás alapanyagokkal dolgoztam, arányokat nem ismerve, féltem, hogy miután a formából kikerül, szétesik. De jól megoldottam, mert a végeredmény tökéletes lett!
Annyira örülök, hogy végre van egy habos-krémes, több rétegű sütemény, melyet nyugodtan elfogyaszthatok, mert búzaliszt, cukor, keményítők, felesleges zsiradék, és egyéb adalék nincsen benne. Majdhogynem természetes alapanyagokból készült.
Nagyon-nagyon finom! :)
Írtam egy hagyományos változatot azoknak is, akik szeretnék úgy elkészíteni.
Hozzávalók a tésztához:
A tetejére:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vanília aroma
- csipetnyi só
- 200 g express lisztkeverék, 15 g kókuszolaj, 20 g négyszeres erejű édesítő, 200 g langyos víz, 1 tojássárgája, 20 ml frissen facsart citromlé, 1 teáskanál vanília aroma, kevés reszelt citromhéj (recept innen)
- 1 kg alma tisztítva és reszelve (nem szükséges meghámozni)
- 15 dkg cukor (35-40 dkg édesítő)
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 7 dkg vaníliás pudingpor (ezt használtam)
- 3,5 dl tej
- 2 evőkanál cukor (1 csapott teáskanál édesítő)
- 1 teáskanál zselatinpor
A tetejére:
- 4 dl habtejszín (cukrozatlant használtam, és ízlés szerint édesítőztem)
- 0,5 dl hideg tej
- 1 teáskanál zselatinpor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
- A tésztát gyors
mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomgaolva, 2 órára hűtőszekrénybe
csomagoljuk (a diétás változatnál 15 percig pihentetjük).
- Ezután a tésztát
kinyújtjuk, majd egy 22 cm-es átmérújű kerek tortaformába simítjuk úgy,
hogy a széleire is jusson tészta (nyújtsuk nagyobbra a tésztát ezért).
Megszórjuk zsemlemorzsával, és villával megszúrkodjuk. Amíg az almas
tölteléket elkészítjük, hideg helyen tároljuk.
- A reszelt almát a
hozzávalókkal addig főzzük, amíg a levét elfövi, kb 25 perc. Ekkor a
tésztára simítjuk, és 180 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.
- A pudingport a cukorral,
és 3 dl tejjel főni tesszük. Lassú tüzön, kavargatva sűrűre főzzük. A
maradék hideg tejben elkeverjük a zselatinport, és a pudinghoz kavarjuk. A
tortaformába öntjük, és hagyjuk kihűlni, legalább langyosra.
- A tejszínt (az édesítővel) kemény habbá
verjük, a végén fokozatosan belecsurgatva a tejben elkevert zselatinport.
A torta tetejére simítjuk, és legalább 3-4 órára, vagy egy egész éjszakára
hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
- Dermedés után megszórjuk
cukrozatlan kakaóporral, és szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése