2018. október 29., hétfő

Habos-almás pite





Régóta élt a fejemben egy ilyen fajta összeállítás: alaptésztán almás réteg, vaníliapuding, és tejszínhab. Mivel diétás alapanyagokkal dolgoztam, arányokat nem ismerve, féltem, hogy miután a formából kikerül, szétesik. De jól megoldottam, mert a végeredmény tökéletes lett!

Annyira örülök, hogy végre van egy habos-krémes, több rétegű sütemény, melyet nyugodtan elfogyaszthatok, mert búzaliszt, cukor, keményítők, felesleges zsiradék, és egyéb adalék nincsen benne. Majdhogynem természetes alapanyagokból készült.
Nagyon-nagyon finom! :)

Írtam egy hagyományos változatot azoknak is, akik szeretnék úgy elkészíteni.

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt 
  • 20 dkg vaj 
  • 12 dkg porcukor 
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipetnyi só
Diétás alaptészta (bármilyen kelt pitéhez):

Az almás töltelékhez: 

  • 1 kg alma tisztítva és reszelve (nem szükséges meghámozni)
  • 15 dkg cukor (35-40 dkg édesítő)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

A vaníliakrémhez: 

  • 7 dkg vaníliás pudingpor (ezt használtam)
  • 3,5 dl tej 
  • 2 evőkanál cukor (1 csapott teáskanál édesítő)
  • 1 teáskanál zselatinpor

A tetejére: 

  • 4 dl habtejszín (cukrozatlant használtam, és ízlés szerint édesítőztem)
  • 0,5 dl hideg tej
  • 1 teáskanál zselatinpor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítése:

  1. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomgaolva, 2 órára hűtőszekrénybe csomagoljuk (a diétás változatnál 15 percig pihentetjük).
  2. Ezután a tésztát kinyújtjuk, majd egy 22 cm-es átmérújű kerek tortaformába simítjuk úgy, hogy a széleire is jusson tészta (nyújtsuk nagyobbra a tésztát ezért). Megszórjuk zsemlemorzsával, és villával megszúrkodjuk. Amíg az almas tölteléket elkészítjük, hideg helyen tároljuk.
  3. A reszelt almát a hozzávalókkal addig főzzük, amíg a levét elfövi, kb 25 perc. Ekkor a tésztára simítjuk, és 180 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.
  4. A pudingport a cukorral, és 3 dl tejjel főni tesszük. Lassú tüzön, kavargatva sűrűre főzzük. A maradék hideg tejben elkeverjük a zselatinport, és a pudinghoz kavarjuk. A tortaformába öntjük, és hagyjuk kihűlni, legalább langyosra.
  5. A tejszínt (az édesítővel) kemény habbá verjük, a végén fokozatosan belecsurgatva a tejben elkevert zselatinport. A torta tetejére simítjuk, és legalább 3-4 órára, vagy egy egész éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
  6. Dermedés után megszórjuk cukrozatlan kakaóporral, és szeleteljük.



Nincsenek megjegyzések: