2018. október 9., kedd

Körtés csokoládépite


-->


Hozzávalók a tésztához: 

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 7,5 dkg cukor
  • csipetnyi só

A töltelékhez: 

  • 18 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 0,5 dl tejszín 
  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor

A körtéhez: 
  • 4 keményebb fajta körte
  • 4 dl fehérbor
  • 10 dkg cukor
  • 3-4 szem kardamom
  • 2 evőkanál citromlé
  • csipetnyi kurkuma (a szép szín eléréséért)


Elkészítése:

1.     A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, és fóliába csomagolva, 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük.


2.     Meghámozzuk a körtét, a magházat kivágjuk, és citromlével meglocsoljuk. Egy edényben a borral, a cukorral, meg a fűszerekkel 5 percig főzzük. Ezután saját levében hagyjuk kihűlni.


3.     A tésztát kinyújtjuk, piteformába egyengetjük, majd sűrűn megszúrkáljuk villával. 180 fokos sütőben 12 percig sütjük.


4.     A tejszínt felmelegítjük egy edényben, és hozzákavarjuk az apróra tördelt csokoládét, amíg szépen elolvad. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekavarjuk a tojássárgáját, végül pedig a langyosra hűlt csokoládét.


5.     A krémet a pitébe simítjuk, a tetejét pedig kirakjuk bevagdosott körtével.


6.     További 12 percig sütjük, amíg a teteje megszilárdul, de a belseje még lágy marad.



Nincsenek megjegyzések: