-->
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 7,5 dkg cukor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 18 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 0,5 dl tejszín
- 3 tojás
- 5 dkg cukor
A körtéhez:
- 4 keményebb fajta körte
- 4 dl fehérbor
- 10 dkg cukor
- 3-4 szem kardamom
- 2 evőkanál citromlé
- csipetnyi kurkuma (a szép szín eléréséért)
Elkészítése:
1.
A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, és
fóliába csomagolva, 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük.
2.
Meghámozzuk a körtét, a magházat kivágjuk, és
citromlével meglocsoljuk. Egy edényben a borral, a cukorral, meg a fűszerekkel
5 percig főzzük. Ezután saját levében hagyjuk kihűlni.
3.
A tésztát kinyújtjuk, piteformába egyengetjük,
majd sűrűn megszúrkáljuk villával. 180 fokos sütőben 12 percig sütjük.
4.
A tejszínt felmelegítjük egy edényben, és
hozzákavarjuk az apróra tördelt csokoládét, amíg szépen elolvad. A
tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekavarjuk a tojássárgáját,
végül pedig a langyosra hűlt csokoládét.
5.
A krémet a pitébe simítjuk, a tetejét pedig
kirakjuk bevagdosott körtével.
6.
További 12 percig sütjük, amíg a teteje
megszilárdul, de a belseje még lágy marad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése