2018. június 18., hétfő

Chia magos cseresznyedzsem (cukormentes)


Mivel először készítek dzsemet ebben a formában, sajnos nem tudom, hogy így pontosan meddig fog elállni (egyelőre hűtőszekrénybe helyeztem). Bár nem is hinném, hogy sok ideig megmaradna :))
Minden esetre nagyon finom lett, majd palacsintában, zabkásában, linzerekben, vagy kenyéren fogja végezni.

Hozzávalók:

  • 1 kg cseresznye (kimagozva ennyi)
  • 25 dkg eritrit (ízlés szerint lehet több is)
  • 5 evőkanál chia mag
  • 1 teáskanál citromsó
Elkészítése:

  • Előkészítünk 2 nagy, vagy 3-4 kisebb befőttes üveget, tökéletes állapotban lévő fedővel. Forró vízben megmossuk, esetleg kifőzzük, de a legjobb, ha mosogatógépben 70 fokon elmossuk.
  • A cseresznyét egy edényben 30 percig főzzük, néha megkavargatjuk.
  • Ezután hozzáadjuk az édesítőt, a chia magot, meg a citromsót, és további 15 percig főzzük, sűrűn kavargatva.
  • A dzsemet üvegekbe töltjük, szorosan, légmentesen lezárjuk, és rögtön fejre fordítjuk. 
  • Végül szásazdunsztban hagyjuk kihűlni: jó vastagon bebugyoláljuk meleg takaróval, és lehetőleg olyan helyre tesszük, ahol nincs légmozgás (én pl az ágynemű tartóba raktam).
Megj: A chia mag zselés állagot kölcsönöz, és növeli a fehérjetartalmát.

Nincsenek megjegyzések: