2013. július 6., szombat

Tökmagos vaddisznósült áfonyamártással



A maradék áfonyámból egy kis mártást gondoltam ki, mellé pedig vadhúst képzeltem el, hiszen a bogyós mártás a vadhúsok mellé dukál a leginkább. A megszokott, unalmas panírt fel lehet dobni egy kis tökmaggal, sokkal érdekesebb, finomabb lesz a sült hús.
Az ilyen jellgű étel az egyik legnagyobb kedvencem, ugyanis imádom a édes-sóst egyszerre érezni, a gyümölcsmártást pedig szinte bármi mellé el tudom képzelni. A kerti pici újburgonya pedig most a legfinomabb. Rengeteg petrezselyemzölddel.

Hozzávalók:

  • 1 kg vaddisznócomb
  • só, őrölt bors
  • kókuszzsír (vagy olaj) a sütéshez
A páchoz:
  • 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 3 babérlevél
  • 4 szegfűszeg
  • 1 kisebb fahéjrúd
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 2 cikk fokhagyma
  • néhány szem egészbors
A panírhoz:
  • 10 dkg liszt (teljes kiörlésűt használtam)
  • 4 tojás + kevés só
  • kb 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg hántol tökmag
Az áfonyamártáshoz:
  • 20 dkg fekete áfonya
  • 1-2 evőkanál (nád)cukor
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • csipetnyi fahéj

Elkészítése:

  • Előző este elkészítjük a páclét: a zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, és darabokra vágjuk, majd kb 1,5 liter vízben főni tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott hagymát (egyben) és a fokhagymát, meg a többi ízesítőt. Kb 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
  • A húst megmossuk, szeletekre vágjuk, és a kihűlt páclébe tesszük. Hűtőszekrényben másnapig hagyjuk érlelődni. Két-három nappal előtte is bepácolhatjuk.
  • Az áfonyát kb 1 dl vízben a cukorral felforraljuk, és forrástól még 2-3 percig főzzük. Ekkor összeturmoxoljuk, és visszatesszük a  tűzre.A keményítőt elkeverjük 2 evőkanál hideg vízben, az áfonyához öntjük, és lassú tüzön, kavargatva, besűrítjük. Csipetnyi őrölt fahéjjal ízesítjük.
  • A bepácolt hússzeleteket fóliával letakarva, húsklopfolóval vékonyra klopfoljuk. Mindeniket megsózzuk és borsozzuk, majd rendre lisztbe, felvert tojásba, és tökmaggal kevert zsemlemorzsába forgatjuk.
  • Bő zsiradékban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Lassú tüzön, fedő alatt érdemes sütni, hogy a hús megpuhuljon. A végén erősebb tüzön süssük, hogy megpiruljon.
  • A tökmagos vaddisznószeleteket áfonyamártással fogyasszuk, mellé pedig petrezselymes újburgonyát kínáljunk.

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett a vaddisznósült a mártással! És nagyon jól is néz ki :)
Már írtam :))

Kati írta...

Ismét nagyot alkottál:) És hát a fotó:)

Edó írta...

Köszönöm Katalin és Kati :)Örülök,hogy tetszik!