2013. július 3., szerda

Mákos áfonya mousse torta


A nagyági hétvégéről áfonyát is hoztam, így született meg ez a mennyei torta. Mindenképp azt szerettem volna, ha valamilyen mousse ízesítőjeként végzi. Aztán mellé társítottam még a mákot is, mert úgy gondoltam, a két szín együtt milyen szépen mutat majd. A szürke meg a lila :)
A mousse (mussz) tulajdonképpen egy habkönnyű krém, melynek rengeteg változata létezik, a csokistól a kávésig, de sokféle gyümölccsel is készülhet. És íme a példa, hogy mákkal is működik :)

Nos, ötletért az egyik kedves erdélyi konyhás kolléganőmhöz, Adélhoz mentem, hogy meglessem mi képezi a mousse-ok alapját. Ő csokisat és kévékrémeset készített, de alapként ugyanúgy jártam el, csak az ízesítések változtak nálam. A piskótát a szokásos módon sütöttem, a cél az volt, hogy ne legyen magas.

Nagyon-nagyon finom és nagyon-nagyon habkönnyű lett ez a torta, valami menyország! És nemcsak a színek, hanem az ízek harmóniája is tökéletes.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
A mákos- és áfonyás habhoz:
  • 25 dkg fekete áfonya
  • 15 dkg őrölt mák
  • 5 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 10 g zselatinpor
  • 1 kisebb citrom reszelt héja

Elkészítése:

  • A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben fokozatosan adagolva hozzá a cukrot.
  • Óvatosan belekavarjuk a tojások sárgáját, végül a kakaóval elkevert lisztet is.
  • A masszát egy 26 cm átmérőjű kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben, kb 12 perc alatt megsütjük (tűpróba).
  • Elkészítjük a kétféle mousse-t: a tojássárgáját egy edényben a cukorral habosra kikavarjuk. Felöntjük a tejjel, és vízgőz felett, állandóan kavargatva addig főzzük, amíg kissé sűrű lesz. Tejfőző fazékban még jobb, mert azt direkt tehetjük a tűzre.
  • Az áfonyát megmossuk, és összeturmixoljuk.
  • A tojásmasszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felébe az őrölt mákot, meg a citromhéjat kavarjuk, a másik felébe pedig az áfonyát.
  • A zselatinport elkeverjük 1 dl hideg vízben, és lassú tüzön, kavargatva langyosra melegítjük, hogy a zselatinpor feloldódjon.
  • A tejszínt kemény habbá verjük.
  • A zselatin felét és a tejszínhab felét a mákos masszához kavarjuk, a másik felét pedig az áfonyás krémhez.
  • A kihűlt piskótát a formában hagyjuk, ráöntjük először a mákos habot, erre pedig az áfonyás habot.
  • Szépen elsimítjuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ezután szépen szeletelhető.
Megj: Áfonya helyett készíthetjük más erdei gyümölccsel is, pl szeder, málna, stb.

5 megjegyzés:

Adél írta...

Óó, micsoda színek!!! csak nyelek nagyokat:)

Éva írta...

Nagyon csábítóan néz ki guszta, igen finom lehet!Látszik a habon hogy nagyon könnyü, de szívesen megkóstolnám:)

Kati írta...

Hogy te milyen ügyes vagy, már fel is használtad az áfonyát ehhez a csodás tortához. Az enyém a fagyasztóban végezte, nem főztem/sütöttem még semmit a héten, érettségi dolgozatokat javítottam, tegnap s ma:)

Katalin írta...

Gyönyörű ez a torta! Egy mestercukrász sem csinálna szebbet :)

Edó írta...

Köszönöm szépen,örülök,hogy tetszik nektek is!Valóban nagyon finom,könnyű torta:)

Kati,kevés áfonyát hoztam én csak haza,de még abból is van:)