2012. november 3., szombat

Mézeskalács szelet


Igazi karácsonyi hangulatú sütemény, gazdag, fűszeres ízvilág.
Vigyázni kell a sütéssel, mert ha tovább sütjük, kissé kiszárad.


Hozzávalók:

  • 45 dkg rozsliszt 
  • 20 dkg cukor 
  • 18 dkg méz 
  • 25 dkg vegyes kandírozott gyümölcs (vagy aszalt gyümölcs) 
  • 2 tojás 
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszer 
  • 2 teáskanál sütőpor 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • kb 2 dl tej
Elkészítése:

  • A mézet a cukorral összemelegítjük, majd a tűzről levéve, belekavarjuk az egész tojásokat. 
  • A lisztet összekavarjuk a sütőporral, a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerrel, illetve az apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel. 
  • Ezután a mézes keveréket a liszthez adjuk, majd a tejjel összekavarjuk, és a masszát egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk. Annyi tejet adagoljunk, hogy a tészta ne túl folyékony, kissé sűrűbb legyen. 
  • 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük,majd négyzetekre szeleteljük.
  • Tipp: A tetejére készíthetünk csokoládémázat is: 10 dkg csokoládét 5 dkg vajjal olvasszunk meg, kenjük a sütemény tetejére, majd hagyjuk néyán percig dermedni.
  • Rozsliszt helyett használhatunk sima lisztet, ezesetben kevesebb tej szükséges. Mézeskalács fűszer hiányában adjunk hozzá fahéjat, őrölt szerecsendiót, őrölt szegfűszeget, csillagánizst, kardamomot.

2 megjegyzés:

Böbe írta...

Nagyon guszta lett! Ki kell próbálnom:))

Anazar írta...

Ide érzem az illatát!