2012. november 22., csütörtök

Tortilla tekercs



A tortillát hagyományosan kukoricalisztből készítik, de gyakran készül sima lisztből is. A töltelék variálható, ízlés szerint bármivel tölthetjük, amit szeretünk, vagy ami akad éppen otthon. Az öntetet is variálhatjuk, én most egy egészséges, kalóriaszegény verziót készítettem. Laktató, de mégsem hízlal, ha a tortillát teljes kiörlésű lisztből készítjük.


Hozzávalók:


  • A tortillához:
  • 15 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 egész csirkecomb (lehet maradék is)
  • tetszés szerint zöldsaláta
  • 1 paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • fél citrom
  • só, őrölt bors
  • Az öntethez:
  • 2,5 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 cikk reszelt fokhagyma
  • néhány bazsalikomlevél apróra vágva
  • só, őrölt bors
  • esetleg csilipor, vagy csípőspaprika
Elkészítése:

  • Az öntethez valókat összekavarjuk.
  • A csirkecombot alufóliára helyezzük, megsózzuk és borsozzuk, kevés citromlével meglocsoljuk, majd becsomagoljuk, és 200 fokos sütőben kb 40 perc alatt megpároljuk. Ha maradék főtt- vagy sült csirkecombot használunk, akkor egyszerűen csak darabokra szedjük a kész húst.
  • A tortillához a hozzávalókat összekavarjuk. és összegyúrjuk annyi langyos vízzel, amennyitől összeáll. Kemény, nyújtható kell legyen.
  • Néhány percig pihentetjük, majd négy részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen kör alakúra kinyújtjuk, a lehető legvékonyabbra.
  • Száraz serpenyőbe tesszük, és oldalanként 1-1 perc alatt hólyagosra sütjük. Rögtön melegen megkenjük a joghurtos öntettel.
  • Az egyik szélére helyezzük a salátát, néhány hagymakarikát, rá húsdarabokat, vékony karikára szelt paradicsomot és enyhén megsózzuk, illetve citromlével meglocsoljuk.
  • Felcsavarjuk, középen kettévágjuk, és mindkettőnek a végét alufóliába csomagoljuk, hogy evés közben a töltelék ne hulljon ki.
  • A maradék öntetet mellé tálaljuk, ízlés szerint csípősre is fűszerezhetjük.

Nincsenek megjegyzések: