2012. november 19., hétfő

Marcipános zserbó


A zserbó az egyik legfinomabb sütemény szerintem, és nemcsak dióval, hanem mandulával készítve is igen finom tud lenni.
A férjem ötlete volt egyébként a marcipános zserbó, szerintem érdemes kipróbálni, isteni!

Hozzávalók:

  • A tésztához: 
  • 50 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 2 tojássárgája 
  • 25 dkg margarin 
  • 2 dl tej 
  • 3 evőkanál cukor 
  • 2 dkg élesztő
  • nagy csipet só 
  • A töltelékhez: 
  • 30 dkg mandula 
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál mandula aroma 
  • kb 3-4 dl sárgabarack lekvár 
  • A tetejére: 
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé 
  • 0,5 dl olaj 
  • A tepsi kikenéséhez: 
  • diónyi vaj vagy margarin 
  • kevés liszt

Elkészítése:

  • Az élesztőt a tejjel és 1 teáskanál cukorral összekavarjuk, majd konyharuhával letakarva felfuttatjuk (gyorskovász). 
  • A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval, és a gyorskovásszal együtt összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. 
  • A mandulát megőröljük, és összekavarjuk a porcukorral, illetve a mandula aromával. 
  • A hideg tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Az első lapot vajjal kikent, liszttel megszórt közepes méretű tepsibe simítjuk, villával megszúrkáljuk, és barackdzsemmel vékonyan megkenjük. Megszórjuk a cukros mandula felével, majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt is megszurkáljuk, megkenjük dzsemmel, és megszórjuk a maradék cukros mandulával. 
  • Beborítjuk a következő tésztalappal, megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt megsütjük. 
  • A csokoládét az olajjal mikróban, vagy vízgőz fölött felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére öntjük.
  • Tipp: Ha készen vásárolt marcipánt használunk, akkor reszeljük a dzsemre.
És ha már zserbóról van szó, akkor ajánlom a túrós zserbót is, brutál finom!

6 megjegyzés:

Böbe írta...

Hát ez nagyon finom lehet! Nálunk is nagy kedvenc a zserbó.Ki fogom próbálni ezt a verzióját:))

heti menük írta...

A zserbó a világ egyik legfinomabb süteménye, nálam abszolút kedvenc! A marcipános zserbód pedig (szerintem) pillanatok alatt be fogja lopni magát a szívembe...és a receptes könyvembe:)

Edó írta...

Böbe,ha ti is szeretitek a zserbót,akkor ez biztosan ízleni fog majd:)

Heti menük,készítsd el,mindenképp,mert olyan finom!:)

hankka írta...

A hozzávalóknál nem láttam az élesztőt, aztán a leírásban már igen, a hozzávalóknál biztosan csak véletlenül maradt ki! Egyébként nagyon jó ötlet mandulával készítve, nagyon finom lehet! Recept mentve! :)

Edó írta...

Hű,köszönöm,hogy szóltál,Hankka!Javítottam!

tücsi írta...

Imádom a zserbót, valamikor még a Vörösmarty cukrászdában ettem az elsőt. Azóta készítem. Isteni lehet marcipánnal, vinném is a receptet. Köszi!:))