2012. november 18., vasárnap

Tárkonyos nyúlleves



A minap egy jókora nyuszira tettem szert, melyből elsőként egy finom, selymes, ízes levest készítettem.
Nagy sikere volt, nagyon szerettük, s így legalább változatosabb az étrendünk.
A nyúlhús egyébként is egy nagyon egészséges húsfajta, ráadásul alig van rajta zsiradék, koleszterintartalma alacsony, ezért fogyókúrázóknak is előnyös. Kivéve persze, ha zsiradék hozzáadásával készítjük el.
Kár lenne.


Hozzávalók:

  • 1 nyúl bordarésze, hátsó gerincrésze, és nyaka (de egyéb részeiből is készíthetjük)
  • 1 fej hagyma
  • 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 2 maréknyi zöldborsó
  • 3-4 krumpli
  • 1,5 dl tejszín (zsírszegény)
  • 1-2 evőkanál friss vagy ecetben eltett tárkony
  • 1 evőkanál házilag készített ételízesítő
  • citromlé vagy ecet a savanyításhoz
  • zsiradék a pároláshoz (én kókuszzsírt használtam)
Elkészítése:

  • A bordarészt 2-4-be daraboljuk, és a többi részekkel együtt megmossuk.
  • Hideg vízbe főni tesszük, és majdnem puhára főzzük. 
  • A zöldségeket mepucoljuk, megmossuk, a gyökereket karikára, a krumplit pedig kisebb kockára vágjuk.
  • A hagymát apróra vágva kevés zsiradékon megpirítjuk. hozzáadjuk a zöldségeket, és néhány percig együtt pároljuk.
  • Ezután rászűrjük a húslevest, beletesszük a húsokat is, és együtt készre főzzük. A főzés utolsó perceiben hozzáadjuk az ételízesítőt, illetve megsózzuk és borsozzuk.
  • Beleöntjük a tejszínt, citromlével ízlés szerint savanyítjuk, felforraljuk, majd a tűzről levéve megszórjuk apróra vágott tárkonnyal.

1 megjegyzés:

tücsi írta...

Nyúlhúst régebben sokkal többször ettünk,mint mostanában. Nagyon finom lehet!:))