2012. november 6., kedd

Almás-mákos gubatorta (reform)


Továbbra is nagyon szeretem a mákot, a kedvencem, főleg ilyen tömény változatban. Csak a tölteléket képes lennék megenni kanállal. Mondjuk akkora mennyiségnél már lassan számolnom kellene az ópium hatásával is, melyet ez a jótékony növény tartalmaz :) Szóval nemcsak finom, és egészséges a mák, de természetes nyugtatószer is. Édesapám mesélte, hogy gyerekkorukban máklevet kaptak, hogy jól aludjanak.

Ez a desszert mennyei, úgy ahogy van, az egészet képes lennék egyszerre fölfalni, mert tényleg nehezen lehet abbahagyni.
Az alma pedig nemcsak finomabbá, hanem szaftosabbá is teszi, ezért úgy döntöttem, hogy az is kerül bele.
Szerencsére ez egy diétásabb változat, na de azért nem lehet ebből sem mértéktelenül fogyasztani.

Egyébként ezt a finom gubatortát az én egyetlen nővérkémmel készítettük, egy nagyon késő este. Az a jó benne, hogy nagyon hamar megvan, és másnapra szépen összeáll, hogy vágni lehessen.


Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiörlésű kifli vagy kenyér 
  • 8 dl tej, 10 dkg kókuszzsír 
  • 25 dkg őrölt mák 
  • 30 dkg savanykás alma 
  • 25 dkg sötétbarna nádcukor (vagy nyírfacukor, akkor sokkal kalóriaszegényebb lesz)
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj 
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • narancsszeletek a tálaláshoz
Elkészítése:

  • A kiflit nem túl vékony karikára, illetve a kenyeret nagyobb kockára vágjuk. 
  • A tejet a kókuszzsírral, a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, majd belekavarjuk a vaníliát is. 
  • A forró keveréket a kiflire öntjük, majd hozzáadjuk a fahéjjal elkevert őrölt mákot, a hámozott és kisebb kockára vágott almát, majd óvatosan összeforgatjuk. 
  • A masszát egy 26 cm-es átmérőjű tortafomrába simítjuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük. 
  • Narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.

2 megjegyzés:

Adél írta...

Biztos finom, hisz csak jó dolgok vannak benne.

Rosita Vargas írta...

Me encanta se ve muy delicioso me gustaría probar, abrazos y abrazos.