2012. június 26., kedd

Székely sütemény


Egy nagyon régi recept alapján készítettem, olcsó sütemény, a dió ellenére is.
Eredetileg több cukor jár bele, de úgy túlságosan édes volt, ezért a cukormennyiséget csökkentettem.

Egyik hétvégi kirándulásunkra vittem, és el is fogyott, annak ellenére, hogy nagyon édes volt.
Nagyon nehéz szeletelni, így nem túl fotogén.

Hozzávalók:


A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg cukor 
  • 1 tojás 
  • fél citrom leve 
  • késhegynyi szódabikarbóna 
A töltelékhez: 
  • 4 tojás 
  • 15 dkg cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 20 dkg őrölt dió

Elkészítése: 

  • A tésztához valókat könnyedén összegyúrjuk, kétharmad részét fél centiméter vékonyra kinyújtjuk, majd tepsibe simítjuk. 
    A töltelékhez a tojássárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot, az őrölt diót, és a keveréket a tésztára öntjük. 
    A maradék tésztát nagyvágó reszelővel a tetejére ráreszeljük, majd közepes tűznél kisütjük.

3 megjegyzés:

Alíz írta...

Székely torta néven ismerem ezt a sütit, rémlik, hogy benne van a Gergely Éva néni szakácskönyvében is. Abban a változatban a tésztához jár valami zsiradék is: tejföl, zsír, vaj, vagy margarin - már nem emlékszem pontosan. :)

Edó írta...

A székely torta teljesen más,a zsiradékon kívül piskóta is kell többek közt.Ez tényleg csak székely süti,elhiheted.

Alíz írta...

Igazad van! Azzal tévesztettem össze, amelyiknek az alapja egy linzer lap,rá jön egy réteg baracklekvár, erre a diós piskótamassza, egybe megsütni az egészet, majd miután kihűlt kettévágni és a piskótás részénél összeragasztani újabb réteg baracklekvárral. Bocsi, erre asszociáltam, csak még nem ittam meg a reggeli kávémat, amikor az előző megjegyzést írtam. :)))))