2012. június 28., csütörtök

Resztelt máj kölessel (reform)


Nem volt tervben ez az étel, de ha már friss, házi májat kaptam, nem hagyhattam ki.
A májat pirítva szeretem, jó sok hagymával és borssal. Nagyon kell vigyázni, hogy rövid ideig süssük, és csak a végén sózzuk meg, különben kemény, rágós lesz. Érdemes néhány perc után megkóstolni, s ha a belseje már megbarnult, de még puha, akkor jó. Van aki rózsaszínűre sütve szereti.
A köles pedig ugyanúgy készül, mint a rizsköret, csak jóval egészségesebb.

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertésmáj
  • 4 szál zöldhagyma
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 evőkanál friss majoránna
  • só, bors
A körethez:
  • 2 dl köles
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • kevés só
Elkészítése:
  • A májat megmossuk, és kisebb csíkokra felvágjuk.
  • A zöldhagymát karikára vágva a zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a májat, és alaposan megborsozzuk.
  • Rövid ideig pirítjuk, hogy a máj ne száradjon ki, közben kavargatjuk. Néhány perc után hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, összeforraljuk, levesszük a tűzről és megsózzuk.
  • A körethez az apróra vágott hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a megmosott kölest, és felöntjük kb 4,5 dl vízzel. Ételízesítőt adunk hozzá, illetve enyhén megsózzuk.
  • Lassú tüzön, fedő alatt kb 15 percig pároljuk, amíg a köles a vizet magába szívja.

4 megjegyzés:

Juci írta...

Ha máj akkor nekem is készült ez a finom ebéd.Szeretem, szeretem, szereteem !!!!
Igaz még kölessel nem párosítottam, de gondolom azzal is finom lehet.

Marianna Beszteri írta...

Imádom a májat és így kölessel még én sem ettem ! Nagyon guszta! :)

Kati írta...

Nagyon guszta, májat szeretem, kölest még nem ettem, hol lehet venni?

Edó írta...

Kölest én a bió boltban veszem,Kati!