2011. november 6., vasárnap

Fitness töltött káposzta (reform)


A parajdi töltöttkáposzta fesztiválra készültünk, amikor úgy döntöttünk, hogy 12 féle töltött káposztát fogunk készíteni az Erdélyi Konyha csapatával. Hát én a magam részéről ezt a fajtát választottam, s mert első kísérletre nem voltam elégedett, kissé változtattam rajta, így már nagyon finom lett.

Bizonyos okokból csak most teszem közzé a receptet, de szerintem most sem késő elkészíteni.
Aki egy egészségesebb, nem megszokott fajta töltött káposztát szeretne enni, annak mindenképp ajánlom.

Hozzávalók :


(Kb 35 db töltelékhez)

  • 1 fej friss káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 dl házi ketchup vagy sűrített paradicsom
  • 4 szál csombor
  • a töltelélhez:
  • 35 dkg pulykacomb (vagy mell)
  • 15 dkg füstölt pulykasonka
  • 1 dl bulgur
  • 1 paprika
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 1-2 teáskanál paprikakrém
  • 2 evőkanál háziételízesítő
  • 1 tojás
  • só, bors
  • a habaráshoz:
  • 2 dl zsírszegény tejföl
  • 3 evőkanál zabkorpa
Elkészítése:
  • Egy fazékban, amelyben elfér a káposztafej, vizet forralunk. Hozzáadunk kevés ecetet, sót és egy kevés csombort.
     A káposzta torzsáját késsel kivágjuk, hogy a levelek könnyen leváljanak. Az ízesített vízbe tesszük a káposztát és 10-20 percig abáljuk. Közben egy villa segítségével óvatosan szedegetjük ki a megpuhult leveleket, amelyek már leváltak. A nagyobb káposztaleveleket kettévágjuk és vastag részüket is kivágjuk. 
    A töltelékhez először a bulgurt kb 15 perc alatt kissé megfőzzük, majd leszűrjük. A pulykamellet, a sonkát, a paprikát és a fokhagymát ledaráljuk. Hozzáadjuk a félig megfőtt bulgurt, az ételízesítőt és a paprikakrémet, majd a tojással alaposan összedolgozzuk. Sóval, borssal ízesítjük. 
    A káposztalevelekre egy-egy evőkanál tölteléket teszünk és becsomagoljuk. A kukta alját kibéleljük 2-3 káposztalevéllel és a töltikéket szorosan egymás mellé, körbe haladva belehelyezzük. Tetejét megszórjuk a karikára vágott hagymával és meglocsoljuk a házi paradicsomszósszal. Csomborágakat helyezünk a tetejére, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. 
    Amikor a káposzta megfőtt (kuktában 25 perc), akkor a tűzről félrehúzzuk, a csomborágakat eltávolítjuk. 
    Elkészítjük a habarást: a tejfölt elkeverjük a zabkorpával és kevés meleg lével. Ráöntjük a káposztára, visszatesszük a tűzre és összeforraljuk. A káposztákat levével együtt tálaljuk, csípőspaprikát és teljes kiörlésű kenyeret kínáhatunk mellé.

    A recept megjelent A Kifőztük novemberi számában, amely megtekinthető és letölthető ITT.

3 megjegyzés:

Mrita írta...

Nagyon szeretem az egészségesebb recepteket. Én is szoktam a megszokott recepteket reformosítani. Már készítettem a töltött káposztát pulyka darált húsból. Bulgurral még nem készítettem, de kipróbálom, köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Seafalcon írta...

Klassz a recept, biztosan hamarost elkészül. Minden jöhet, ami reform, meg újdonság, mert kísérleti...

Tetszik a blogod, vissza fogok járni!

Edó írta...

Rita,örülök,hogy te is ekdveled az egészséges irányzatot!Biztosan fogok majd tőled ötleteket meríteni:)

Kedves Seafalcon!Köszöntelek nálam,örülök,hogy rám találtál,és várlak vissza!