A parajdi töltöttkáposzta fesztiválra készültünk, amikor úgy döntöttünk, hogy 12 féle töltött káposztát fogunk készíteni az Erdélyi Konyha csapatával. Hát én a magam részéről ezt a fajtát választottam, s mert első kísérletre nem voltam elégedett, kissé változtattam rajta, így már nagyon finom lett.
Bizonyos okokból csak most teszem közzé a receptet, de szerintem most sem késő elkészíteni.
Aki egy egészségesebb, nem megszokott fajta töltött káposztát szeretne enni, annak mindenképp ajánlom.
Hozzávalók :
(Kb 35 db töltelékhez)
- 1 fej friss káposzta
- 1 fej hagyma
- 1-2 dl házi ketchup vagy sűrített paradicsom
- 4 szál csombor
- a töltelélhez:
- 35 dkg pulykacomb (vagy mell)
- 15 dkg füstölt pulykasonka
- 1 dl bulgur
- 1 paprika
- 3-4 cikk fokhagyma
- 1-2 teáskanál paprikakrém
- 2 evőkanál háziételízesítő
- 1 tojás
- só, bors
- a habaráshoz:
- 2 dl zsírszegény tejföl
- 3 evőkanál zabkorpa
Elkészítése:
- Egy fazékban, amelyben elfér a káposztafej, vizet forralunk. Hozzáadunk kevés ecetet, sót és egy kevés csombort.A káposzta torzsáját késsel kivágjuk, hogy a levelek könnyen leváljanak. Az ízesített vízbe tesszük a káposztát és 10-20 percig abáljuk. Közben egy villa segítségével óvatosan szedegetjük ki a megpuhult leveleket, amelyek már leváltak. A nagyobb káposztaleveleket kettévágjuk és vastag részüket is kivágjuk.A töltelékhez először a bulgurt kb 15 perc alatt kissé megfőzzük, majd leszűrjük. A pulykamellet, a sonkát, a paprikát és a fokhagymát ledaráljuk. Hozzáadjuk a félig megfőtt bulgurt, az ételízesítőt és a paprikakrémet, majd a tojással alaposan összedolgozzuk. Sóval, borssal ízesítjük.A káposztalevelekre egy-egy evőkanál tölteléket teszünk és becsomagoljuk. A kukta alját kibéleljük 2-3 káposztalevéllel és a töltikéket szorosan egymás mellé, körbe haladva belehelyezzük. Tetejét megszórjuk a karikára vágott hagymával és meglocsoljuk a házi paradicsomszósszal. Csomborágakat helyezünk a tetejére, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi.Amikor a káposzta megfőtt (kuktában 25 perc), akkor a tűzről félrehúzzuk, a csomborágakat eltávolítjuk.Elkészítjük a habarást: a tejfölt elkeverjük a zabkorpával és kevés meleg lével. Ráöntjük a káposztára, visszatesszük a tűzre és összeforraljuk. A káposztákat levével együtt tálaljuk, csípőspaprikát és teljes kiörlésű kenyeret kínáhatunk mellé.
A recept megjelent A Kifőztük novemberi számában, amely megtekinthető és letölthető ITT.
3 megjegyzés:
Nagyon szeretem az egészségesebb recepteket. Én is szoktam a megszokott recepteket reformosítani. Már készítettem a töltött káposztát pulyka darált húsból. Bulgurral még nem készítettem, de kipróbálom, köszönöm, hogy megosztottad velünk.
Klassz a recept, biztosan hamarost elkészül. Minden jöhet, ami reform, meg újdonság, mert kísérleti...
Tetszik a blogod, vissza fogok járni!
Rita,örülök,hogy te is ekdveled az egészséges irányzatot!Biztosan fogok majd tőled ötleteket meríteni:)
Kedves Seafalcon!Köszöntelek nálam,örülök,hogy rám találtál,és várlak vissza!
Megjegyzés küldése