2011. november 17., csütörtök

Tökmagos keksz


Nagyon sok az elmaradt bejegyzésem, ezt a kekszet is már nagyon régen készítettem. Annyit tudok mondani, hogy nagyon finom, ropogós, egészséges keksz, bármikor szívesen elnassolgatnám.
Nővérem ismét küldött nekem eredeti steirisches tökmagolajat, direkt a termelőtől, én meg nagy előszeretettel használom, mert imádom!!Bár elég sok van belőle, nem tudom egyáltalán el tudom-e használni, mert erdeti lévén, elég hamar lejár a szavatossága. Salátába, süteménybe, zsemlébe, mindenben isteni, még sima pirítóson is.
De azoknak, akik valami egészséges süteményre vágynak, itt ez a kis tökmagos keksz. Abbahagyhatatlan.

Hozzávalók :

  • 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt 
  • 5 dkg fehér liszt 
  • 20 dkg tökmag 
  • 10 dkg vaj 
  • 10 dkg kókuszzsír 
  • 10 dkg nádcukor 
  • 1 tojás 
  • 1 evőkanál tökmagolaj 
  • fél teáskanál vanília aroma 
  • csipet só
Elkészítése:
  • A tökmagot késes aprítóval majdnem lisztté őröljük, vagy ledaráljuk. 
    A vajat és a kókuszzsírt kissé megolvasztjuk, majd minden hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrunk. 
    A masszát egy fóliára halmozzuk, hengerré formáljuk, majd becsomagolva 2 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Amikor megkeményedett, kicsomagoljuk a fóliából, és késsel kb 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk. 
    A kekszeket sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.

    A tökmagolaj lecserélhető olívára, a kókuszzsír pedig vajra.
    Az eredeti recept egy német blogról származik természetesen (ha már tökmagolajról van szó), azt vettem irányul, aztán változtattam bizonyos dolgokon.
    Na de micsoda illata van!!!:)

Nincsenek megjegyzések: