A fagyasztott cseresznyémből eredetileg cseresznye-salsát szerettem volna készíteni, de végül nem lett semmi belőle. Eldobni kár lett volna, tartani meg már nem lett volna ajánlatos, ezért összeturmixoltam, és végül kekszben végezte.
A cél az volt, hogy a keksz egészséges legyen és finom. Sikerült.
A gyerekek rögtön hármat is felfaltak belőle, nekem meg jó volt uzsonnának. A szín miatt kinevezték csokis keksznek, pedig nagyrészt a cseresznyének köszönhető ez a majdnem fekete színe.
Hozzávalók:
- 30 dkg magozott cseresznye (friss vagy fagyasztott)
- 20 dkg teljes kiörlésű liszt
- 5 dkg fehér liszt
- 5 dkg apró szemű zabpehely
- 1 tojás
- 12 dkg nádcukor
- 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- vaníliaaroma
- csipet só
Elkészítése:
- A cseresznyét kiolvadás után levestől összeturmixoljuk. Érdemes botmixerrel, mert így maradnak benne pici cseresznyedarabok is. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a vaníliát és a kissé felolvasztott kókuszsírt. Alaposan kikavarjuk.
- Egy másik edényben összekavarjuk a liszteket, a zabpelyhet, a szódabikarbónát és a sót, majd a két masszát öszevegyítjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire egy-egy evőkanál tésztát teszünk, vizes kanállal kerek formájúra lapítjuk, és 200 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
- Semmiképp ne süssük tovább, mert a kekszek kiszáradnak. Még másnap is puhák.
Szerintem ugyanígy elkészíthető meggyel is, vagy más bogyós gyümölccsel.
2 megjegyzés:
Imádom a cseresznyét, frissen, kompótban, bármiben, szívesen megkóstólnám így kekszben is.
Fincsi lehet ez a kis gyümölcsös keksz,megkóstolnám :)
Megjegyzés küldése