2011. október 9., vasárnap

Almás sütőtök krémleves


Sütőtök szezon van, és érdemes kihasználni, hisz ebből a roppant értékes zöldségből számtalan ízletes, tápláló fogást készíthetünk. A krémleveseket nagyon szeretjük, így most sütőtök krémlevest készítettem, picit másképp, mint ahogy szoktam. Nagyon finom, szinte rögtön elfogyott. S hogy a sütőtök ne veszítsen sokat tápértékéből, érdemes főzés helyett lerben megsütni.


Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 1 kisebb alma
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál házi ételízesítő (vagy 2-3 leveskocka)
  • 1,5 evőkanál balzsamecet (vagy citromlé)
  • 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín
  • kb 1,3 l víz
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • szárított vadzsálya vagy kakukkfű
  • csipet őrölt szerecsendió
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • hántolt, pirított tökmag a tetejére, esetleg néhány csepp tökmagolaj

Elkészítése:

  • A sütőtököt megmossuk, majd héjastól cikkekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben kb 1 óra alatt megsütjük.
  • Az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron megpirítjuk, közben hozzáadjuk a fokhagymacikket is.
  • A sütőtök héját lehúzzuk, a magjait kiszedjük. Kockára vágva a pirított hagymához adjuk, a sizntén kockára vágott, meghámozott almával együtt. Ételízesítővel, sóval, borssal, vadzsályával (vagy kakukkfűvel) ízesítjük, és felforraljuk.
  • Amikor a leves felforrt, levesszük a tűzről, és az egészet összeturmixoljuk.
  • Hozzáadjuk a tejszínt, és újraforraljuk. Ha túl sűrű lenne, adhatunk még hozzá vizet, illetve utánasózhatunk. Ízesítjük egy kevés balzsamecettel, majd forrón, pirított tökmaggal megszórva tálaljuk.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Finom lehet ez a változat is