Sütőtök szezon van, és érdemes kihasználni, hisz ebből a roppant értékes zöldségből számtalan ízletes, tápláló fogást készíthetünk. A krémleveseket nagyon szeretjük, így most sütőtök krémlevest készítettem, picit másképp, mint ahogy szoktam. Nagyon finom, szinte rögtön elfogyott. S hogy a sütőtök ne veszítsen sokat tápértékéből, érdemes főzés helyett lerben megsütni.
Hozzávalók:
- 60 dkg sütőtök
- 1 kisebb alma
- 1 fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál házi ételízesítő (vagy 2-3 leveskocka)
- 1,5 evőkanál balzsamecet (vagy citromlé)
- 1,5 dl zsírszegény főzőtejszín
- kb 1,3 l víz
- 1 evőkanál kókuszzsír
- szárított vadzsálya vagy kakukkfű
- csipet őrölt szerecsendió
- só, őrölt bors ízlés szerint
- hántolt, pirított tökmag a tetejére, esetleg néhány csepp tökmagolaj
Elkészítése:
- A sütőtököt megmossuk, majd héjastól cikkekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben kb 1 óra alatt megsütjük.
- Az apróra vágott hagymát a kókuszzsíron megpirítjuk, közben hozzáadjuk a fokhagymacikket is.
- A sütőtök héját lehúzzuk, a magjait kiszedjük. Kockára vágva a pirított hagymához adjuk, a sizntén kockára vágott, meghámozott almával együtt. Ételízesítővel, sóval, borssal, vadzsályával (vagy kakukkfűvel) ízesítjük, és felforraljuk.
- Amikor a leves felforrt, levesszük a tűzről, és az egészet összeturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt, és újraforraljuk. Ha túl sűrű lenne, adhatunk még hozzá vizet, illetve utánasózhatunk. Ízesítjük egy kevés balzsamecettel, majd forrón, pirított tökmaggal megszórva tálaljuk.
1 megjegyzés:
Finom lehet ez a változat is
Megjegyzés küldése