2011. október 14., péntek

Birsalma krémleves


Végre kapható már a birsalma, és kipróbálhatom, mert még sosem készítettem semmit birsalmából.
Elsőként levest készítettem belőle, nagyon finom! Szóval úgy néz ki, barátságban leszünk a birsalmával is, s milyen jó, mert egyéb terveim is vannak vele.

Hozzávalók:

  • 3 birsalma 
  • 1 dl zsírszegény tej 
  • 1 dl zsírszegény tejföl 
  • 5 evőkanál méz vagy nádcukor 
  • 1-2 teáskanál őszölr fahéj és szegfűszeg 
  • 1 teáskanál vaníliaaroma 
  • csipet só 
  • a tálaláshoz gránátalma magok

Elkészítése:
  • A birsalmát megmossuk, sütőpapíros tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ezután cikkekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd héjatól darabokra vágjuk. Az almát egy edénybe tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál mézet vagy nádcukrot (az összmennyiségből), majd néhány percig kavargatjuk. Ezután felöntjük tejjel és 7 dl vízzel, csipet sót adunk hozzá. Fűszernek fahéjat, szegfűszeget és vaníliát adunk hozzá, és 1-2 percig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, egy kevés almát kiveszünk dísznek, a többit pedig összeturmixoljuk. A tejfölt elkeverjük kevés meleg lével, majd a leveshez adjuk. Visszatesszük a tűzre, összeforraljuk, majd a félretett almakockákkal és gránátalma magokkal megszórva tálaljuk. Pirított mandulát vagy diót is adhatunk hozzá.
Készíthetjük úgy is, hogy a birsalmát a levesben főzzük, és nem sütjük meg előzőleg. Ebben az esetben veszít tápértékéből, s szerintem az ízéből is.

1 megjegyzés:

4Gyerek írta...

birsalma szuper.
most megnézem mit csinálnak a pincében a birskörtéim.

ha netán birsalma sajtot készítesz, annál sorba állok (évekkel ezelőtt készítettem, maximális elégedettség volt itthon. tavaly megromlottak a konyhaszekrény tetején míg a kórházban voltam)