2011. október 15., szombat

Brokkolis csirkemell tésztaköntösben, sajtmártással


Az utóbbi időben egyre inkább megszeretem a bolti leveles tésztát, lehet azért, mert imádom a réteseket..
Eddig még nem használtam ételekhez, de régóta izgatja a fantáziámat, hogy valamilyen húst öltöztessek leveles tésztába. Már előre kigondoltam, hogy férjem furcsállni fogja, mert neki például a sós piték is olyan lehetetlen dolgok..Aztán mégis támogatta az ötletet, amikor elmondtam neki, hogy mire készülök. Na, gondoltam, már ez is haladás. S mikor elkészült, és megkóstolta, azt mondta, hogy isteni, minden passzol egymáshoz.
Nekem a legjobban a sajtmártás ízlett, főleg a tésztát belemártva..hmm.

Hozzávalók:
  • 60 dkg csirkemell filé
  • csirke fűszer
  • kevés olaj
  • kb 20 dkg brokkoli
  • 40 dkg fagyasztott leveles tészta
  • kevés zsemlemorzsa
  • a kenéshez: 1 tojás
A sajtmártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 2 dl tej
  • 5 dkg füstölt sajt
  • őrölt bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítése:
  • A csirkemellet szeletekre vágjuk, fóliával letakarjuk, és kissé klopfoljuk, de nem kell vékonyra.
  • Mindkét felüket megszórjuk egy kevés csirke fűszerkeverékkel, majd forró olajon pár perc alatt puhára sütjük.
  • A brokkolit rózsáira szedjük, és lobogó vízben 2 percig főzzük, majd a vízből kiszedjük.
  • A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, a szélére helyezünk egy hússzeletet, megszórjuk zsemlemorzsával, befedjük brokkolival, majd késsel kivágjuk a tésztát akkorára, hogy a brokkolis húst befedje. Ezután ráhajtjuk a másik felét, és a széleit összenyomkodjuk.
  • A többi hússzelet esetében ugyanígy járunk el, amíg a leveles tészta elfogy.
  • A batyuk tetejét lekenjük villával felvert tojással, majd 200 fokos sütőben kb 25 perc alatt pirosra sütjük.
  • Közben elkészítjük a sajtmártást.
  • A vajat serpenyőben felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és kavargatva kissé megpirítjuk.
  • Felöntjük a tejszínnel és a tejjel, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, majd kavargatva besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, összeforraljuk és levesszük a tűzről.
  • Tálaláskor a tányérra sajtmártást öntünk, erre helyezzük a tésztában sült brokkolis húst.
  • Mellé sima párolt rizst tálalhatunk.
Általában nem szoktam olyen ételeket készíteni, melyek sokféle műveletet igényelnek, azt szeretem, ha egy kalap alatt el lehet készíteni. Nos, ez nem olyan. Nem macerás, de mégis: külön húst sütni, brokkolit párolni, tésztát nyújtani, szószt sűríteni..:) Egy éveben egyszer elmegy.
De megérte, megérte, mert nagyon finom! És kiadós.
Ötlet innen, arányok változtak.

8 megjegyzés:

4Gyerek írta...

hétvégi programként bírható a többfázisos fogás is.
elhiszem, hogy fini volt.
a háttérben valami csírák, vagy csal a szemem?

Edó írta...

Csírák Éva,csírák:)Egyébként nem hétvégén készült,nekem hétvégén még annyi időm sincs,mint hétköznap..Hétvégén nem is főzök.Ma is tojásrántotta volt az ebéd,zöldségekkel,de azt is zuram csinálta:)

Ottis írta...

Nagyon guszta!

Cecilia írta...

Nagyon guszta! Engem nem zavar ha sok vele a macera ha finom. Ezt tutira ki fogom próbálni! Leveles tészta van itthon, csirkemell is, csak a brokkolit kell beszerezni meg a füstölt sajtot s jöhet is:)

Turák Kinga írta...

előre elkészítve, melegítve is finom?

Edó írta...

Szerintem finom,de ha újramelegíted,akkor nem lesz ropogós a köntös :)

Turák Kinga írta...

szerinted ez karajjal is működne?

Edó írta...

szerintem igen.Bár lehet,nem ártana elősütni a karajt egy kicsi előtte..nem tudom,megkészül-e ugyanígy.