2011. október 5., szerda

Almás-banános muffin


Reformosan, persze. A gyerekek kérése volt, közölték, hogy megkívánták a muffint. Aznap fáradt voltam, hisz nemrég érkeztem haza a hétvégi kiruccanóról, és épp bejelentettem, hogy aznap nem vagyok hajlandó sütni-főzni...na, ez nem tartott sokáig.

Nemrég ismerkedtem meg a kókuszzsírral, és annak rengeteg jótékony hatásával. Magas a laurinsav tartalma, tehát gyorsítja az anyagcserét, valósággal zsírt éget. Nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez, hiszen egy természetes élemiszer, és simán lecserélhetjük az egészségtelen olajokat, zsírokat kókuszsírra, mert sütéshez, főzéshez, bármihez ugyanúgy használható. Itt olvasható még több hasznos infó.

Bió boltokban több változata beszerezhető, és az igazság az, hogy elég borsos ára van. Múltkor pl 200 ml-t vettem 21 lejért, másodszor meg 500 ml-t ugyanennyiért. Mindkettő kiállta a próbát, szóval nekem bejött a kókuszzsír.
Ezért ezt a muffint is abból készítettem, vagyis margarin, vaj, vagy olaj helyett kókuszsírt használtam. Nagyon finom lett, alig tudtam kettőt megmenteni másnapra, fotózni :)

Hozzávalók:


Száraz hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt 
  • 12 dkg nádcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipet só
Nedves hozzávalók:
  • 1 banán
  • 1 alma
  • 1 kis doboz kefír vagy szána (150-170 g)
  • 2 evőkanál kókuszzsír (helyette olaj)
  • 1 tojás
Elkészítése:
  • Egy tálban összekavarjuk a száraz hozzávalókat, egy másik tálban pedig a nedveseket (az almát reszelve, a banánt pépesítve).
  • Ezután a két masszát lazán összevegyítjük, majd kapszlikkal bélelt muffinformába adagoljuk.
  • 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A nádcukrot és a teljes kiörlésű lisztet lecserélhetjük finomított változatra, vagyis fehércukorra, fehérlisztre. Ebben az esetben viszont egy kevésbé tápláló sütemény lesz az eredmény.


8 megjegyzés:

Kati írta...

Imádom a muffinokat, ki kell próbálnom a kókuszzsírt is.

Edó írta...

Kati,na igen,te vagy a muffin-szakértő:)Próbáld ki a kókuszzsírt,a szervezeted meghálálja!

Lora írta...

Én is rákaptam a kókuszzsírra mostanában. Kekszekbe is ezt teszem, sütikbe is: beválik, és tényleg meghálálja a szervezet. Már azon is érezni lehet, hogy a vele készült ételek nem nehezítenek el annyira.

Zsiri írta...

Nagyon guszta, kissé már őszies ízvilágú :)

IsaBella írta...

Nagyon rég óta szeretném kipróbálni a muffint, de sosem kapok papírt. :(
Te hol szerzed be a papírt és a kóluszzsírt?

Edó írta...

Lora,én is készítettem belőle már kekszet,meg az ételekbe is használom.Remek dolog!

Zsiri,igen,őszi muffin:)

Isa,a papírt Kauflandban veszem,az edényes résznél,konyhai kütyüknél fel van akasztva,100-as kiszerelés.Papír nélkül is süthetsz muffint,régen én sem használtam.Ha nem szilikon a fomrád,akkor kend ki vékonyan vajjal.

Edó írta...

Ja,és a kókuszzsírt,amint írtam,bió boltból veszem,többfélét is árulnak.

Bianka írta...

Gyorsan elkészíthetőek és finomak