2010. május 29., szombat

Eperkrémleves


Az idei eperszezont igyekszem maximálisan kihasználni, mert olyan sok epres finomságot lehet készíteni, az eper szezonja pedig olyan rövid ideig tart...vétek lenne bármit is kihagyni :) Gyakran vettünk idén epret, viszont nem sok  mindent készítettem belőle, mert leginkább magára ettük. Bár igazából most jutottunk oda, hogy csúcsszezon van, az ára is elfogadható, ízre viszont még most sem ettem igazi édes epret..és addig nem is fogok, amíg én magam nem megyek el az eperföldre, szedni. Na annak sokkal jobb íze van.
A finom, hideg eperleves- különösen nagy melegben- igazán üdítő.


Hozzávalók:

  • 50 dkg eper
  • 5-6 ek cukor v. méz
  • fél citrom leve és héja
  • 1 tk fahéj
  • 5 db. szegfűszeg
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • fél tasak vaníliás pudingpor
  • 2 ek tejföl (tejszín)

Elkészítés:
  • Az epreket megmossuk, megpucoljuk, darabokra vágjuk és botmixerrel pürésítjük. 2 evőkanálnyit kiveszünk belőle, hozzáadjuk a pudingport és tejet, elkeverjük.
  • Az eperpürét felöntjük kb. 1 l vízzel, ízesítjük a citrommal, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliás cukorral. Ha tejszínt használunk, most adjuk hozzá. Felforraljuk, majd sűrítjük a pudingporos keverékkel.
  • A tejfölt elkeverjük kevés meleg levessel, majd hozzáadjuk ezt is, újraforraljuk és kész.
  • Behűtve, eperrel, tejszínnel díszítve tálaljuk.
Nálunk már langyosan elfogyott a fele :) Bár gyümölcsleves kategóriában a szilvaleves a kedvencem, ez is nagyon-nagyon fincsi! A gyerekek ettek a legtöbbet belőle.
A tejszínt v. tejfölt helyettesíthetjük joghurttal is.

3 megjegyzés:

Nadji írta...

Une crème qui semble délicieuse.
Elle me plait beaucoup.
Bon dimanche.
A bientôt.

egycsipet írta...

Nagyon guszta, nálunk nagy kedvenc!

Bianka írta...

Nagyon-nagyon guszta