2014. szeptember 13., szombat

Vaníliás torta



A tortát kislányom születésnapjára készítettem, aki már lassan nem is kislány, hiszen augusztus 25.-én éppen 9. életévét töltötte, magasságra pedig mindjárt elkerül engem :) A kérése csak egy szimpla vaníliás torta volt, ezért nem is bonyolítottam túl a dolgot, csupán némi finom gyümölcsöt adtam még hozzá, díszítésül.
A torta finom volt, a szülinap jól sikerült, a kislányom pedig a legcsinosabb, legokosabb, legönzetlenebb, legszeretnivalóbb gyermek a világon! És ekkor még finoman fogalmaztam..na jó, engedtessék meg nekem eme dicsekvés, hiszen én vagyok az anyukája :)




Hozzávalók:

A piskótához:

  • 8 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 21 dkg liszt + 3 dkg kakaópor
A vanilakrémhez:
  • 8 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál cukor
A locsoláshoz:
  • kb 3 dl hideg víz
  • 1 teáskanál vanília aroma
A díszítéshez:
  • 5 dl habtejszín
  • 30-40 dkg csokoládés ostyarúd
  • 2 maréknyi bogyós gyümölcs (nálam ribizli és áfonya)

Elkészítése:

  • A vajat a hűtőből kivesszük, hogy a krémhez szobahőmérsékletű legyen.
  • Először elkészítjük a krémet: a pudingport a cukorral tejben megfőzzük, és langyosra hűtjük.
  • Amíg hűl, elkészítjük a piskótát: a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan belekavarjuk sárgáját, végül pedig a kakaóval elkevert lisztet.
  • A tésztát egy 24-26 cm átmérőjű kerek tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor a piskóta kihűlt, három egyenlő lapra vágjuk.
  • A puha vajat a langyos krémhez kavarjuk. Fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, mert ha hideg, akkor kicsapódik.
  • Betöltjük a krémmel a tortát, kívül pedig bevonjuk a kemény habbá vert tejszínnel. Az oldalát ostyarudakkal rakjuk ki, majd szalaggal is átkötjük, hogy stabil legyen.
  • A tetejét tetszés szerint gyümölcsökkel díszítjük.
Katicás szendvicseket készítettem, az egyszerűség jegyében
Készült még medvehagymás-sajtkrémes szendvics sonkával, és lazacpástétomos, zöldségekkel
A baráti sereg :)

2014. szeptember 11., csütörtök

Mézes körteleves rizsgombóccal


Könnyű langyos kis őszi leveske, ha igazán jó, érett körtéből készítjük, nagyon ízletes lesz. Az ilyesmi nálunk rögtön elfogy, nagyon szeretjük :)


Hozzávalók: 
  • 80 dkg érett, lédús körte 
  • 1,5 dl főzőtejszín 
  • 1 teáskanál vanília arom, 
  • fél csapott teáskanál őrölt fahéj 


A rizsgombóchoz: 
  • 15 dkg rizs 
  • 4 dl tej 
  • 1 dl víz 
  • 2-3 evőkanál méz (a körte édességétől függően) 
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítése:

  •  Először elkészítjük a tejberizset: a rizset egy fazékba szórjuk (a legjobb, ha tejfőző fazékban készítjük, így nem ég oda), és felöntjük tejjel, meg vízzel. Cukorral, és vaníliával ízesítjük, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg a rizs az összes folyadékot felszívta. Elzárjuk a gázt, és állni hagyjuk.
  • A körtét megmossuk, a magházat kivágjuk, és tetszőleges darabokra felvágjuk.
  •  Egy edényben, a mézzel együtt felforraljuk, és néhány percig főzzük, amíg a körte bő levet enged (5-10 perc).
  •  Felöntjük 6 dl forró vízzel, hozzáadjuk a fahéjat, meg a vaníliát, és 2-3 percig főzzük.
  •  Ezután levesszük a tűzről, az egészet összeturmixoljuk, majd visszaöntjük az edénybe.
  •  Hozzáadjuk a tejszínt, és hagyjuk, hogy újra felforrjon.
  • A tejberizsből nedves kézzel gombócokat formálunk, tányérra helyezzük, majd felöntjük a langyos körtelevessel. Fahéjjal, mentával, vagy citromfűvel (esetleg néhány csepp tejszínnel) díszítve tálaljuk.
Tipp: A mézet fokozatosan adagoljuk, és közben kóstoljuk meg, ha szükéges, még édesíthetjük. Megszórhatjuk pirított dióval, vagy mandulával is.

2014. szeptember 9., kedd

Kókuszos csirkecomb (reform)


Gyermekeim nagyon szeretik a ropogós csirkecombot, de én nem szeretem a hagyományos liszt-tojás-zsemlemorzsa verziót, mert hiába annyira finom, rendkívül egészségtelen, főleg olajban sütve. A panírozást szeretem változatossá tenni, most éppen a kókusz jutott eszembe, gondoltam, kipróbálom némi házi morzsával vegyítve. Jól sikerült, a hús ízletes, ropogós lett, enyhén kókuszos ízű. Érdemes kipróbálni!


Hozzávalók:

  • 1 kg csirke alsócomb
  • 15 dkg teljes kiörlésű kenyér vagy zsemle
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 60 ml olvasztott kókuszzsír
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A csirkehús bőrét lehúzzuk, majd egy nagy tálba tesszük, és sóval, borssal alaposan megszórjuk.
  • Egy késes aprítóban a kenyeret az olajjal morzsásra aprítjuk, majd belekavarjuk a kókuszreszeléket.
  • A combokat alaposan összeforgatjuk először az olvasztott kókuszzsírral, majd a kókuszos kenyérmorzsával.
  • Sütőpapírral bélelet tepsibe sorakoztatjuk, letakarjuk alufóliával, és kb 35-45 percig pároljuk.
  • Ezután a fóliát levesszük, és szép pirosra sütjük. Ha túl száraznak találjuk, önthetünk alá egy nagyon kevés vizet.
  • A ropogós, kókuszos csirkecombot friss salátával fogyasztjuk.

2014. szeptember 8., hétfő

Zöldségleves kölessel


Egyszerű kis zöldségleves, azokból a zöldségekből, melyeket saját magam termesztettem a kertemben, nincs ennél nagyszerűbb dolog azt hiszem :)

Hozzávalók:

  • 12 dkg sárgarépa (kb 3 közepes répa)
  • 12 dkg petrezselyemgyökér
  • 12 dkg karalábé
  • 12 dkg zöldbab (fagyasztott is lehet)
  • 10 dkg köles
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál balzsamecet (vagy ennél valamivel több citromlé)
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A hagymát apróra vágjuk, és a forró zsiradékon megpirítjuk.
  • Ezután hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, meg a darabokra tördelt babot (ha fagyasztottat használunk, nem szükséges kiolvasztani), és kavargatva, néhány percig együtt pároljuk.
  • Felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és addig főzzük, amíg a zöldbab is megpuhul, de a zöldségek maradjanak roppanósak, ne főzzük túl.
  • A főzés vége előtt kb 10 perccel, hozzáadjuk az átmosott kölest, meg az ételízesítőt, illetve sóval és borssal ízesítjük a levest. A végén balzsamecettel pikánsabbá tehetjük.

2014. szeptember 6., szombat

Főzött sósperec


Nagyon finom perecet szerettem volna sütni, olyant, amelyik kívül ropogós, de belül puha, valami olyasmit, mint amilyent árulnak. Eszembe jutott a főzős trükk, melyet számtalanszor láttam már tévében, miszerint a kelt tésztát sütés előtt szódabikarbónás vízben előfőzik.
Limaránál találtam is hozzá egy remek receptet, és mindent pontosan ugyanúgy készítettem, kivéve a mázat, mert az nálam kevésnek bizonyult.
Nagyon-nagyon finom perec, csak ajánlani tudom mindenkinek, és nem kell megijedni a főzéstől sem, gyerekjáték.
Kívül valóban ropogós, belül pedig puha, de csak rögtön, melegében. Kihűlés után (főleg másnapra), teljesen megpuhul.
Tízóraira is egy nagyon jó ötlet, a gyerekek imádják!


Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt + a formázáshoz, 7 dkg puha vaj, 2 dl langyos tej, 2 dl langyos víz, 1,5 tasak szárított élesztő (10,5 dkg), 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál só
A vízfürdőzhöz:
  • 1 tasak szódabikarbóna
A sós mázhoz:
  • 2 evőkanál liszt, 2 teáskanál só, kevés víz
Elkészítése:

  • A hozzávalókat egy tálba mérjük, majd a vaj kivételével, alaposan összegyúrjuk. Kézzel néhány perc alatt alaposan megdagasztjuk, amíg a tészta szép sima, rugalmas, hólyagos lesz. a vajat csak a dagasztás végén adjuk hozzá. Ha van dagasztógépünk (vagy kenyérsütő), bízzuk rá a feladatot.
  • Konyharuhával letakarjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát ezután lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk.
  • Egyenként kör alakúra kinyújtjuk, és szorosan felcsavarjuk. Először kb 30 cm-es rudakat sodrunk belőle, és kelni hagyjuk, amíg az összes tésztadarbot előkészítjük.
  • Amikor az összes kész van, újra sodorni kezdjük a közepét vastagabbra, a két végét pedig vékonyabbra. Ezúttal 60-70 cm vastagságúra nyújtjuk.
  • Megformázzuk a pereceket: a két végét egymással szemben a perec közepére hajtjuk, közben egyszer megcsavarjuk.
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy nagy edényben pedig vizet forralunk. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  • Amikor a víz felforrt, belekavarjuk a szódabikarbónát, majd a pereceket oldalanként fél percig főzzük benne (egyszerre két perecnél több nem fér el).
  • Ezután sütőpapíros tepsire fektetjük, és kb 15 perc alatt megsütjük.
  • Közben elkészítjük a sós mázat: a lisztet, meg a sót annyi vízzel kavarjuk ki, hogy enyhén folyós legyen.
  • A sütés utolsó percében a perecekre csöpögtetjük.

2014. szeptember 3., szerda

Céklacsipsz zsályás morzsával


Azt nem állítom, hogy így, kókuszzsírban olcsóbb lenne a bolti csipszeknél, de az biztos, hogy sokkal, de sokkal finomabb, és természetesen nagyon egészséges is, szóval ezt nyugodt szívvel nassolhatjuk, mert csak a javunkra van.
Az elkészítése kissé időigényes, mert több részletben kell kisütni, s mivel annyira finom, hát nagyon hamar fogy, ezért nem is érdemes ebből keveset sütni.
Még magában is isteni, de ezzel a fűszeres morzsával már brutálfinom kategória!

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb cékla (egyenként kb 20 dkg)
  • 30 dkg kókuszzsír
  • 1 teáskanál tengeri só
A zsályás morzsához:
  • 1 teljes kiörlésű zsemle (kb 10 dkg-ás, de lehet kenyér is)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál tökmag
  • 5-6 zsályalevél
  • csipetnyi só

Elkészítése:

  • Először elkészítjük a ropogós, nagyon ízletes morzsát: a zsemlét késes aprítóba dobjuk a hozzávalókkal, majd morzsásra aprítjuk. Ne legyen túl darabos, de nagyon apró se.
  • Egy kisebb tepsit sütőpapírral kibélelünk, eloszlatjuk rajta egyenletesen, majd 200 fokos sütőben, kb 10 perc alatt szép aranyszínűre pirítjuk.
  • A céklát meghámozzuk, megmossuk, és káposzta gyalulón, vagy konyhai robot szeletelőjével nagyon vékony szeletekre vágjuk. Erre a feladatra célszerű gumikesztyűt használni, hogy a cékla ne fogja meg a bőrünket.
  • Ezután konyhai törlővel leitatjuk róla a nedvességet.
  • Egy edényben felforrósítjuk a kókuszzsírt (nagyon forrónak kell lennie!), beledobjuk a sót is.
  • A céklaszeleteket adagonként, kb 3-4 perc alatt ropogósra sütjük. Egyszerre ne tegyünk a zsiradékba túl sokat, mert az olaj lehűl, és nem lesz ropogós. 
  • Konyhai törlővel bélelt tálba kiszedjük, és még melegen alaposan összeforgatjuk a zsályás morzsával. A maradék morzsát tálaláskor még a tetejére szórjuk.
Megj: Ezt a morzsát sokféle ételhez el tudnám még képzelni, sült húsokhoz, salátára, csőben sültek tetejére, szendvicskrémek mellé stb. Itt már készítettem hasonlót, hát az is mennyei étel volt!

2014. szeptember 2., kedd

Malakov torta


Ez a torta az egyik nagy-nagy kedvencünk, de valahogy már rég nem került sor rá, hogy ilyent készítsek. Gyorsan, egyszerűen, és sütés nélkül készül, szinte gyerekjáték. Itt, és itt készült ugyanilyen, csak más-más gyümölcsökkel, a belseje is szépen látható. Sajnos most fotó nem készült a belsejéről, pedig nagyon mutatós felszelve.
9 éves kislányommal ketten készítettük, anyósom születésnapjára. Nem csalódtam most sem, a torta most is mennyei lett.
Természetesen használhatunk több gyümölcsöt is, nemcsak a tetejére, de akár a krémbe is kerülhet.


Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone krémsajt
  • 50 dkg joghurt
  • 35 dkg babapiskóta + 3-4 darab a díszítéshez
  • 5 dl habtejszín
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl hideg feketekávé + 1 teáskanál rumaroma
  • 2 tasak zselatinpor (15 g)
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • néhány szem áfonya a tetejére (elmaradhat)

Elkészítése:

  • A joghurtból kiveszünk 1 dl-t, egy kis edénykében összekavarjuk a zselatinporral, a többi joghurtot pedig kikavarjuk a krémsajttal, a cukorral, meg a vaníliával.
  • Felmelegítjük a zselatint, amíg elolvad, de forralni nem szabad. Ezután ezt is a krémhez kavarjuk.
  • Kemény habbá verjük a tejszínt, majd a felét lazán a krémbe forgatjuk.
  • Egy tortaforma karimáját (26 cm) nagy tálra állítjuk.
  • A babapiskótákat szerre rumos kávéba mártjuk, és a formába sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. Ahol nem talál a formával, ott kisebb darab piskótával pótoljuk.
  • A krémet gondolatban kb három részre osztjuk, egy részét pedig rásimítjuk.
  • Ezután újabb kávéba mártott piskóta következik, de ezúttal nem szorosan egymás mellé, csak minden második sorba rakunk.
  • Befedjük a krém második részével úgy, hogy sehol ne látszódjon ki a piskóta.
  • Újabb réteg kávéba mártott piskóta következik úgy, hogy az előző réteggel éppen ellentétes sorba kerüljön Így szeleteléskor a piskóták nem lesznek egymás fölött.
  • A maradék krémbe forgatjuk a félretett tejszínhabot, és a torta tetejére simítjuk.
  • Apróra tördelt babapiskótával, gyümölccsel, csokoládéval, de tetszés szerint bármivel díszíthetjük.
  • A tortát hűtőszekrénybe helyezzük néhány órára, amíg a zselatintól szépen megdermed, majd szeletekre vágva tálaljuk.

2014. szeptember 1., hétfő

Diétás kekszgolyó


A hagyományos kekszgolyó (vagy kókuszgolyó) általában közkedvelt, főleg a gyerekek körében. Az a gond vele, hogy liszt, cukor, margarin van benne, vagyis elég sok káros hozzávaló ahhoz, hogy ne adjam nyugodt szívvel a gyermekeimnek. Ez a változat természetes, tápértékben gazdag hozzávalókból készült, ráadásul annyira finom, hogy egy szót sem reklamált itthon az aprónép :)
Gyorsan elkészül, és ez a finomság jól jön tanév közben is, amikor valami finomságot szeretnénk pakolni nekik, tízóraira.

Hozzávalók:

  • 35 dkg cukor nélküli korpás keksz (pl Korpovit)
  • 2,5-3 dl tej
  • 5 dkg mandula
  • 2-3 evőkanál kókuszreszelék (a forgatáshoz)
  • 2 evőkanál mák (őröltetlen)
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál rumaroma
Elkészítése:

  • A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk, majd késes robotban finomra őröljük (vagy ledaráljuk).
  • Ezután a mákot is megpirítjuk serpenyőben, a kekszet pedig szintén finomra őröljük.
  • Egy nagyobb tálban összegyúrjuk a hozzávalókat, a tejet szükség szerint adagoljuk, hogy formázható masszát kapjunk. Kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.