2018. augusztus 28., kedd

Diós csavart kalács






Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
  • csipetnyi só

A töltelékhez: 

  • 20 dkg darált dió
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál vaj
  • kevés tej

Elkészítése: 


  • A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével egy nagy tálban alaposan összegyúrjuk, majd néhány perc alatt sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. A vajat a dagasztás végén adjuk hozzá. A tésztát letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. 
  • A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, majd a cukorral és a dióval összekavarjuk. Annyi tejet adjunk hozzá, amennyitől krémes lesz. 
  • Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, majd a diós tölteléket egyenletesen szétoszlatjuk rajta. 
  • A tészta két oldalát a közepére hajtjuk, így egy három rétegből álló téglalapot kapunk. Felvágjuk kétujjnyi vastagságú csíkokra, és mindeniket megcsavarjuk. 
  • Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 15 percig kelni hagyjuk. 
  • Végül lekenjük a megmaradt tojásfehérjével, és 200 fokos sütőben, 20-25 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: