2018. augusztus 14., kedd

Rókagomba krémleves


-->

Nyári időszakban gyakran tartózkounk az erdőn, kis erdei házunknál. Jó ide visszavonulni mindentől, ide, ahol a csend, a gyönyörű táj, az erdei állatok, az egészséges levegő, és a sok-sok erdei finomság (málna, áfonya, szeder, gombák, sok-sok teafű és fűszernövény)  a jellemző. No meg persze a mi kis családunk, ahol együtt vagyunk, ahol nem zavar meg a média világa, a kütyük, az időhöz kötött programok.
Mivel nagyon esős volt a nyár első fele, ezért rengeteg gomba termett. Egyik reggel, a megszokott kávézós program után, leszedtünk egy ölnyi rókagombát, melyből aztán finom erdei leves készült. Mellé találtunk kakukkfüvet is, mindig innen gyűjtöm be az évi fűszeradagunkat.
Igazi illatos, tápértékben gazdag krémes leves.

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 30 dkg fiatal rókagomba
  • 20 dkg krumpli
  • 1 vöröshagyma
  • 1 dl főzőtejszín (zabtejszínt használtam)
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 2-3 evőkanál balzsamecet vagy citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál currypor (el is maradhat)
  • só, őrölt bors
  • néhány oregánólevél díszíteni

Elkésuzítése: 
  • A gombát alaposan megpucoljuk, ha szükséges, egy kisebb kefével is tisztíthatjuk. Egy fazékban, vajon apróra vágott hagymát pirítunk. Kakukkfűvel megszórjuk, majd hozzáadjuk a gombát, meg a kis kockára vágott krumplit. Néhány percig kavargatva pároljuk, majd 6 dl vízzel felöntjük, és 15 perc alatt megfőzzük. 
  • Ezután néhány darabka gombát kiveszünk belőle és félretesszük. 
  • Összeturmixoljuk, majd belekavarjuk a tejszínt, a curryt, a reszelt fokhagymát, meg a citromlevet. Sózzuk és borsozzuk, végül pedig felforraljuk. 
  • Friss oregánólevéllel, és a félretett gombával díszítve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések: