2015. március 2., hétfő

Tejszínes gomba zsemlegombóccal



Nemsokára érkezik az erdei gombák szezonja, na azt már nagyon várom! Addig is, itt van ez a finom, vegetáriánus étel, annak, aki szereti a gombát :) 

Hozzávalók (4 személyre): 

A gombaraguhoz: 

  • 60 dkg vegyes csiperke 
  • 8 dkg császárszalonna (bacon) 
  • 2 dl zöldségalaplé 
  • 2 dl főzőtejszín 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 1 teáskanál mustár 
  • csipentyi őrölt szerecsendió 
  • só, őrölt bors 

A gombóchoz: 

  • 25 dkg szikkadt zsemle (vagy kenyér) 
  • 4 tojás 
  • 2,3 dl tej
  • 1 hagyma 
  • 2 evőkanál vaj 
  • 2-3 evőkanál étkezési keményítő 
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • csipetnyi őrölt szerecsendió 
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • A gombóchoz a zsemlét kockára vágjuk, egy tálba szórjuk, és meglocsoljuk meleg tejjel. 15 percig állni hagyjuk. 
  • Közben egy edényben sós vizet teszünk fel főni. 
  • Egy serpenyőben a vajat felmelegítjük, és az apróra vágott hagymát megpirítjuk. A petrezselyemzöld felét apróra vágjuk, a zsemléhez adjuk, a pirított hagymával, a tojásokkal, a keményítővel, meg a szerecsendióval együtt. Megsózzuk és borsozzuk, és alaposan összekavarjuk. 
  • A masszából 12 gombócot formázunk, és forró vízben, 10-15 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal egy tálra kiszedjük. 
  • A gombaraguhoz egy serpenyőben olajat forrósítunk, és az apróra vágott szalonnát, meg a megmosott, szeletekre vágott gombát megpirítjuk. Amikor a gomba a levét elfőtte, hozzáadjuk az alaplevet, a tejszínt, illetve mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Összeforraljuk, majd a tűzről levéve, belekavarjuk a maradék apróra vágott petrezselyemzöldet is. 
  • A tejszínes gombát forrón, zsemlegombóccal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: