2015. február 27., péntek

Nyúlhúsleves teljes kiörlésű házi tésztával


Egyik kedvenc húsom - a vadhúsok után-  a nyuszihús. Így természetes, hogy számomra a legfinomabb leves is belőle készül, természetesen házilag gyúrt tésztával. A házi tészta íze össze sem hasonlítható a boltival, s bár elkészítése időigényes (visoznt könnyű), mégis hamar feledésbe merül az időveszteség, amikor fogyasztjuk. Ezt leginkább friss házi tojásból illik, és jó minőségű, teljes kiörlésű lisztből illik készíteni. A leveshez pedig nyúlhús, és sok friss zöldség szükségelteteik. A friss petrezselyemzöld, meg az őrölt bors elengedhetetlen a húsleveshez, ne sajnáljuk hát.
Igazi egészséges, békebeli, gyógyító leves.

Hozzávalók: 

  • 1 nyúl csontos részei
  • 1 kisebb karalábé 
  • 2 sárgarépa 
  • 2 szelet zellergyökér
  • 1 fej hagyma
  • 2 cikk fokhagyma 
  • fél zöld paprika (vagy a paprika csumája) 
  • 2 babérlevél
  • néhány szem egészbors 
  • petrezselyemzöld 
  • só, őrölt bors 

A teljes kiörlésű tésztához: 

  • 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt + a nyújtáshoz 
  • 5 dkg fehér liszt 
  • 3 tojás 
  • csipetnyi só

Elkészítése: 

  • A húst hideg vízzel lemossuk, és egy fazékban, hideg vízzel felöntve, főni tesszük. 
  • Hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket: a hagymát félbevágva, a répát meg a paprikát hasábokra, a karalábét szeletekre, a fokhagymát, meg a zellert hámozva. Beledobjuk a babérlevelet, meg a borsot, és 1 órán át főzzük. 
  • Közben elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat kemény tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Vékonyabb csíkokra felvágjuk, és tiszta konyharuhára terítjük száradni. 
  • A levest leszűrjük, egy másik edénybe öntjük, beletesszük a sárgarépát, és 2-3 maréknyit a tésztából. Megsózzuk, majd kb 8 percig főzzük, amíg a tészta megfő. A húst falatnyi darabokra tépkedjük, és a levesbe visszatesszük. Tálaláskor a levest megszórjuk őrölt borssal, és apróra vágott friss petrezselyemzölddel.
Megj: A maradék teljes kiörlésű tésztát papírtasakban, vagy zacskóban tárolhatjuk, majd egyéb ételekhez is felhasználhatjuk, ugyanúgy, mint a bolti tésztát.

Nincsenek megjegyzések: