2015. február 15., vasárnap

Zöldgombóc zsályás vajjal, friss salátával


Ugy-e mondom, hogy ki vagyunk éhezve a zöldekre..ez az étel is azt bizonyítja :) Akarva-akaratlanul, azon kapom magam, hogy már megint valami zöld ételt készítettem. Igazából spenótot szerettem volna használni, de mivel az nem volt kéznél, hát rukkola került a gombócokba. Igaz, így sokkal erőteljesebb ízű az étel, mintha spenótból készült volna. Hamar elkészül, és igazán finom, laktató étel.

Hozzávalók (4 személyre): 
  • 5 szikkadt zsemle (teljes kiörlésű)
  • 25 dkg spenót 
  • 25 dkg ricotta 
  • 10 dkg vaj 
  • 5 dkg camembert sajt 
  • 5 dkg liszt (teljes kiörlésű)
  • 1 tojás 
  •  cikk fokhagyma 
  • 9 zsályalevél (lehet szárított is) 
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj 
  • só, őrölt bors


A salátához: 
  • vegyes salátakeverék 
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj 
  • 3 evőkanál málnaecet (vagy 2 evőkanál balzsamecet) 
  • 2 evőkanál dióolaj (helyette használhatunk olívaolajat)
  • 1 teáskanál édes mustár 
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

1.      A spenótot megmossuk, a zsemlét, meg a sajtot kockára vágjuk.
2.      Konyhai robotgép késes aprítójába tesszük, hozzáadjuk a ricottát, a fokhagymát, és összedolgozzuk.
3.      Ezután a liszttel, a tojással, meg a citromhéjjal összedolgozzuk, sóval meg őrölt borssal ízesítjük.
4.      A masszából kisebb gombócokat formázunk, közben egy edényben enyhén sós vizet forralunk.
5.      A gombócokat 2-3 perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal egy tálra kiszedjük.
6.      Egy serpenyőben vajat forrósítunk, beleszórjuk a zsályát, és kavargatva 1-2 percig pirítjuk.
7.      A saláta öntetéhez összekavarjuk a kétféle olajat az cettel, meg a mustárral, kevés sóval, meg őrölt borssal.
8.      Megmossuk, darabokra tépkedjük a salátát, majd összekavarjuk az öntettel (dresszinggel).

9.      A gombócokat meglocsoljuk zsályás vajjal, mellé pedig salátát kínálunk.


Nincsenek megjegyzések: