2015. február 19., csütörtök

Langyos karamellpuding bogyós lekvárral


Mennyei ez a puding, ha egyszer belekóstol az ember, alig tudja abbahagyni. Sajnos cukor van benne, a nyírfacukor ugyanis nem karamellizálódik. De még így is sokkal jobb választás a bolti pudingoknál, a gyerekek pedig odavannak érte. És a nyári gyümölcs-feltét, maga a paradicsom :)

Hozzávalók: 

A pudinghoz: 
  • 5 dl tej
  • 1 tojás 
  • 7 dkg cukor 
  • 3 evőkanál étkezési keményítő 
  • fél teáskanálnyi vanília aroma 


A bogyós lekvárhoz: 
  • 20 dkg fagyasztott vegyes bogyós gyümölcs (málna, szeder, áfonya) 
  • 1,5 dl erdei gyümölcs üdítő (szénsavmentes) 
  • 2-3 evőkanál cukor 
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő



Elkészítése: 

  • A gyümölcsöket (nem szükséges kiolvasztani) egy tálba szórjuk. 1 evőkanálnyi gyümölcslevet a keményítővel simára kavarunk, a többi üdítőt a gyümölcshöz öntjük, és a cukorral együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, kavargatva sűrűre főzzük, majd félretesszük hűlni. 
  • A pudinghoz a tojást szétválasztjuk, a sárgáját kikavarjuk a keményítővel, a vaníliával, és 0,5 dl tejjel. A cukrot egy edényben felolvasztjuk, világos színűre karamellizáljuk. Beleöntjük a maradék tejet (4,5 dl), óvatosan, nehogy a karamell megégessen. Hagyjuk, hogy a felolvadjon, közben kavargatjuk. 
  • Belekavarjuk a keményítős keveréket, kavargatva sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve, belekavarjuk a tojásfehérjéből vert kemény habot. 10 percig hűlni hagyjuk, majd a gyümölcslekvárral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: