2015. február 11., szerda

Sült zöldség leves


Egy jó kis télies leveske, egyszerűen elkészíthető, aki szereti a céklát, annak mindneképp ízleni fog. Fagyasztott, szeletekre vágott céklából készítettem, és sütőben sütve teljesen más ízű a cékla, mint főzve. Valószínű, nem lesz a család kedvence, de érdemes kipróbálni :)

Hozzávalók (4 személyre): 
  • 40 dkg cékla
  • 30 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér 
  • 1 hagyma 
  • 1 cikk fokhagyma 
  • fél citrom leve 
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 2 babérlevél 
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • só, őrölt bors 


A tálaláshoz: 1 édeskömény gumó, kevés olívaolaj, frissen őrölt bors


Elkészítése: 

  • Megmossuk, és tetszés szerint feldaraboljuk a zöldségeket. Sütőpapíros tepsire szórjuk, a fokhagymacikkel, meg a babérlevéllel együtt, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk őrölt borssal, alaposan összeforgatjuk, majd 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megpároljuk. 
  • A tepsiből áttesszük a zöldségeket egy turmixgépbe (a babérlevelet eltávolítjuk), felöntjük 1,2 liter vízzel, és összeturmixoljuk.
  • Fazékba öntjük, sóval, citromlével ízesítjük, és a tejszínt hozzáadva, felforraljuk. 
  • Tálaláskor a tetejére vékonyra vágott édeskömény csíkokat szórunk, illetve meglocsoljuk olajjal, és megszórjuk őrölt borssal.



Nincsenek megjegyzések: