2015. március 26., csütörtök

Töltött tojás trió


Mindenki ismeri a klasszikus töltött tojást, igaz, ezt is ki-ki a maga szájíze szerint alakítja. A töltött tojás az egyik legnépszerűbb ünnepi fogás, Húsvétkor pedig azért is előnyös, mert ebben az időszakban bővelkedünk tojásban. Számos más, a hagyományostól eltérő tölteléket is készíthetünk, melyek ugyanúgy bekerülhetnek a családi kedvencek közé, mint a jól megszokott majonézes, vagy májkrémes töltött tojás. Sőt, egy kalap alatt akár többfélét is készíthetünk, változatosabbá, izgalmassá téve az ünnepi ételek felhozatalát.
Ki-ki válassza ki a maga kedvencét :)

Hozzávalók:

Csirke-currys: 
  • 4 keményre főtt tojás 
  • 10 dkg csirkemell 
  • 75 g majonéz 
  • 1 teáskanál vaj 
  • negyed teáskanál currypor 
  • 1-2 csepp citromlé 
  • petrezselyemzöld 
  • só, őrölt bors 

Aszalt paradicsomos: 
  • 4 keményre főtt tojás 
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom 
  • 1-2 evőkanál olívaolaj 
  • néhány bazsalikomlevél 
  • só, őrölt bors 

Petrezselymes-szalonnás: 
  • 4 keményre főtt tojás
  • 50 g majonéz 
  • 4 szelet baconszalonna 
  • 1-2 marék petrezselyemzöld 
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • Az összes tojást meghámozzuk, és félbevágjuk. 
  • Előkészítünk három tálikót, mindenikbe 4 főtt tojássárgáját teszünk. 
  • A csirkés töltelékhez a húst nagyon apró kockára felvágjuk, majd forró serpenyőben, a vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és hűlni hagyjuk. Ezután az egyik tálikóban összekavarjuk a majonézzel, a curryvel, meg a főtt tojássárgájával. A masszát citromlével, sóval, borssal ízesítjük. 
  • A paradicsomos töltelékhez az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és összeturmixoljuk egy másik tálikóban a tojássárgájával, meg az olajjal. Sóval, borssal, apróra vágott bazsalikommal ízesítjük. 
  • A petrezselymes töltelékhez kikavarjuk a tojássárgáját apróra vágott petrezselyemmel, majonézzel, sóval, borssal ízesítjük. Száraz serpenyőben megpirítjuk a szalonnaszeleteket. A töltelékeket ezután a fél tojásokba töltjük, egy kisakanál segítségével, tálra rendezzük. 
  • Tálaláskor díszítjük: a húsosat petrezselyemzölddel, a paradicsomosat bazsalikommal, a petrezselymeset pedig apróra tördelt ropogós baconszalonnával.

Nincsenek megjegyzések: