Nálam nagyon beindult a zöld-szezon, bár még messze van, míg saját kertemből szedhetem a zöldeket. Addig marad a piac, és a jó tavaszi primőrök. A krémleveseket nagyon szeretjük, a spenótkrémeleves pedig az elsők között van, mindenképp. Aki diétásabbra szeretné, az hagyja ki a krumplit, és készítse kevesebb alaplével, hogy sűrű legyen. Vaj helyett pedig kókuszzsírt érdemes hasznánia annak, aki vigyázni szeretne a vonalaira :)
Hozzávalók (4 személyre):
- 30 dkg spenótlevél
- 25 dkg krumpli (tisztán mérve)
- 2 zöldhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 2 dl tejföl
- 8 szelet baconszalonna
- 4 szelet magos kenyér
- 2 evőkanál vaj
- 1-2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál currypor, só, őrölt bors
Elkészítése:
1. A
spenótot szűrőedényben megmossuk, szárait letépjük, és hagyjuk lecsöpögni. A
krumplit meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk. A zöldhagymát megpucoljuk,
karikára vágjuk.
2.
Egy
serpenyőben a vajat felolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta a hagymát, meg a krumplit.
3. Felöntjük alaplével, hozzáadunk a spenótból 25 dkg-ot, és 15 perc alatt megfőzzük.
4. Közben egy száraz serpenyőben a szalonnaszeletek mindkét oldalát ropogósra pirítjuk. Majd konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük. Kézzel darabokra tépkedjük.
5. A levest turmixgépben simára turmixoljuk.
6. A tejfölet 4-5 evőkanálnyi meleg levessel simára kavarjuk.
7. Visszaöntjük a levest az edénybe, ízesítjük sóval, borrsal, curryvel,illetve a simára kavart tejfölet is hozzáadjuk.
8. Végül beletesszük a maradék spenótot, csíkokra vágva, és felforraljuk (ekkor már nem főzzük!). A krémlevest ropogós szalonnadarabokkal, illetve pirítós kenyérszeletekkel tálaljuk.
3. Felöntjük alaplével, hozzáadunk a spenótból 25 dkg-ot, és 15 perc alatt megfőzzük.
4. Közben egy száraz serpenyőben a szalonnaszeletek mindkét oldalát ropogósra pirítjuk. Majd konyhai papírtörlővel bélelt tálba kiszedjük. Kézzel darabokra tépkedjük.
5. A levest turmixgépben simára turmixoljuk.
6. A tejfölet 4-5 evőkanálnyi meleg levessel simára kavarjuk.
7. Visszaöntjük a levest az edénybe, ízesítjük sóval, borrsal, curryvel,illetve a simára kavart tejfölet is hozzáadjuk.
8. Végül beletesszük a maradék spenótot, csíkokra vágva, és felforraljuk (ekkor már nem főzzük!). A krémlevest ropogós szalonnadarabokkal, illetve pirítós kenyérszeletekkel tálaljuk.
Tipp: Alaplé
hiányában, ételízesítővel (ha lehet, házi ételízesítővel) elkevert vizet is használhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése