2013. november 4., hétfő

Szűzérmék kapros szósszal, üde mentás-mandulás karfiollal


Ez az étel nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom és kiadós. Akár ünnepi menü része is lehet azoknak, akik számára fontos az egészséges táplálkozás.
A sertésszűz (vagy hosszúhús) sovány húsféle, és minnimális zsiradékban (kókuszzsírban) sütve, zsírmentes mártással, és zöldségkörettel tálalva nem terheli le a szervezetet. A mandula (is) növeli az étel tápértékét, és ropogóssága nagyon jól harmonizál az üde, mentás-citromos párolt karfiollal.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertésszűz
  • 2,5 dl húsalaplé (vagy zöldségalaplé)
  • 0,5 dl zsírszegény főzőtejszín
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál apróra vágott kapor
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • só, őrölt bors
A mandulás karfiolhoz:
  • 40 dkg karfiol
  • 10 dkg kecskesajt (vagy feta)
  • 5 dkg mandula
  • 1 citrom
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 marék friss menta
  • 1 marék petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors
Elkészítése:
  • A karfiolt megmossuk, és apró rózsáira szedjük. Egy tálba tesszük, megsózzuk, őrölt borssal megszórjuk, és összekavarjuk 2 evőkanál olívaolajjal, reszelt fokhagymával, meg a citrom lereszelt héjával.
  • Egy tűzálló tálba terítjük, és 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt megsütjük, amíg a karfiol egy kissé megpirul. 
  • A mandulát száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd darabokra zúzzuk (fólia alatt, húsklopfolóval).
  • Visszaöntjük a tálba, és összekavarjuk a maradék olívaolajjal, 2 evőkanál citromlével, az apróra vágott zöldfűszerekkel, a mandulával. A tetejére morzsoljuk a kecskesajtot, és ha szükséges, utánasózzuk.
  • A húst megmossuk, és kb 3 cm vastagságú korongokra vágjuk. Húsklopfolóval éppen csak megütögetjük, hogy enyhén fellazítsuk a rostokat, de nem klopfoljuk ki.
  • A húskorongok mindkét oldalát megsózzuk és borsozzuk, és a felforrósított kókuszzsíron, egy serpenyőben hirtelen mindkét oldalát megpirítjuk. Felöntjük 0,5 dl alaplével, és fedő alatt addig sütjük, amíg a levét elfőtte, majd szépen megpirult.
  • A húst a serpenyőből kiszedjük, beleöntjük a maradék alaplevet, és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot. A tejszínt elkeverjük a keményítővel, a serpenyőbe öntjük, megsózzuk, citromlével ízesítjük, és kavargatva összeforraljuk.
  • A szűzérméket meglocsoljuk kapros szósszal, mandulás-kecskesajtos karfiollal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: