2013. november 22., péntek

Csokis bukta


A gyermekeimnek sütöttem, tízóraira. Ebből az adagból egy jó nagy tepsivel lesz, de ebből kell is ennyi, mert annyira finom, hogy rögtön melegen elfogy a fél tepsivel :)
Aztán alig marad tízóraira..másnap meg reklamálnak, hogy miért fogyott el.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl tej
  • 0,80 dl olaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 tojás a kenéshez
  • a töltelékhez: csokoládékrém (Nutella)

Elkészítése:

  • 2 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, és 1 teáskanál cukrot, majd letakarva felfuttatjuk.
  • Hozzáadjuk a maradék tejet, cukrot, és a többi hozzávalót. Én vaníliát és reszelt citromhéjat is adtam a tésztához, hogy aromásabb legyen.
  • Tésztává dagasztjuk, jól kidolgozzuk, hogy legyen szép hólyagos, rugalmas. A dagasztást gép is végezheti.
  • Ezután letakarjuk, és legalább 1 órát (vagy akár többet is) kelesztjük, amíg a tészta a duplájára nő.
  • A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd egyenként téglalap alakúra (3-4 mm) nyújtjuk, és kisebb téglalapokra felvágjuk.
  • Mindenik szélére egy-egy teáskanál csokikrémet teszünk, majd hosszában felcsavarjuk, a széleit pedig alátűrjük.
  • A buktákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymáshoz nagyon közel. 20-30 percig kelni hagyjuk, ezalatt szépen összenőnek.
  • A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Csokikrém helyett dzsemmel (mákkal, dióval, kakaóval stb) is tölthetjük, úgy is nagyon finom.



Nincsenek megjegyzések: