2013. november 15., péntek

Gombás vörös lencse pástétom



Ha gyorsan kell valami nagyon-nagyon finom kence, akkor ez a lencsepástétom az egyik legtutibb. A vöröslencse nemcsak hogy rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, de nagyon hamar meg is fő. Aztán nincs is más dolgunk, mint mindent összeturmixolni, és kész a finom, egészséges, kalóriaszegény kenyérre kenhetős :)
Munkába is szoktam magammal vinni, mellé házi teljes kiörlésű zsemlét, és egy nagy adag fűszeres salátát is csomagolok.
Természetesen gomba nélkül is készülhet, de én gombaimádó vagyok, így télen is kerül mindenbe, amibe csak lehet. Így, együtt a lencsével, nagyon klassz!

Hozzávalók:

  • 15 dkg vörös lencse
  • 1 púpozott evőkanál szárított erdei gomba (medvegomba, rókagomba stb)
  • 1 nagyon kis fej hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
  • 1 babérlevél
  • kevés citromlé
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A lencsét dupla mennyiségű vízben a babérlevéllel és kevés sóval főni tesszük, majd addig főzzük, amíg szétfő (nagyon hamar megfő). Közben ha szükséges, pótoljuk a vizet, a végére teljesen elfő a víz, és csak a lencsepép marad.
  • A szárított gombát fél órára meleg vízbe áztatjuk, majd kb 5 perc alatt megfőzzük.
  • A hagymát apróra vágjuk, és a fokhagymacikkel együtt a zsiradékon megpirítjuk.
  • A lencsét a sült hagymákkal, a gombával, az ételízesítővel, meg az olajjal összeturmixoljuk. Sóval, borssal, és egy kevés citromlével ízesítjük.
  • A legfinomabb teljes kiörlésű pirítóssal, friss salátával, finom teával.

Nincsenek megjegyzések: