2012. március 30., péntek

Húsvéti torta


Tele csupa finomsággal, ez a torta a gyerekek kedvence. De a felnőttek is szívesen fogyasztják, akár a húsvéti asztalon is megállja a helyét.

Hozzávalók :

A piskótához:
  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg dió
  • néhány csepp ecet
A krémhez:
  • 4 tojássárgája
  • 2 tasaka vaníliaízű pudingpor
  • 12 dkg cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 7 dl tej
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 5 dkg étcsokoládé
A bevonáshoz és a díszítéshez:
  • 20 dkg mogyorókrám (finetti)
  • 10 dkg babapiskóta
  • kevés tej
  • 1,5 dl habtejszín

  • 20 dkg babapiskóta
  • 5 dkg zöld színű kókuszreszelék vagy marcipán
  • 10 dkg színes cukortojás
Elkészítése:
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük az ecettel meg a cukorral, és óvatosan hozzákavarjuk először a tojássárgáját, majd a lisztet. A masszát egy 22 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük.
  • A diót két fólia között húsklopfolóval vagy sodrófával darabokra törjük, a piskóta tetejére szórjuk, majd 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (25-35 perc).
  • A kisült piskótát a formában hagyjuk, és még melegen megkenjük mogyorókrémmel.
  • A tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudingport meg a lisztet, és kevés tejjel (az összmennyiségből) csomómentesre kavarjuk.Felöntjük a maradék tejjel, és lassú tüzön, kavargatva sűrű péppé főzzük.
  • A pépet két részre osztjuk, az egyik részhez még melegen hozzákavarjuk a csokoládét. Langyosra hűtjük, majd mindkét adaghoz hozzáadunk 10-10 dkg margarint.
  • A kihűlt piskótára először rákenjük a sárga krémet.
  • A 10 dkg babapiskótát tejbe mártjuk, és a krémre rétegezzük.
  • A babapiskótára rákenjük a csokoládés krémet, majd hűtőszekrénybe tesszük, amíg megdermed.
  • Ezután a tortakarimát eltávolítjuk, és a tortát bevonjuk a kemény tejszínhabbal.
  • Két szélesebb késsel vagy spatulával óvatosan alányúlunk, és átemeljük egy tálcára, melyre előtte tortacsipkét helyeztünk.
  • Körberakjuk babapiskótával, és átkötjük szalaggal.
  • Előkészítjük a zöld kókuszreszeléket, vagy ha marcipánt használunk, akkor azt lereszeljük.
  • A torta közepére szórjuk a kókuszreszeléket, és ebbe a "fészekbe" helyezzük a cukortojásokat.
  • A kész tortát 1-2 órára hűtőszekrénybe helyezzük, hogy a babapiskóta megpuhuljon, majd szeleteljük.

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű szép, ünnepélyes, az alkalomhoz illő!

Verus írta...

Nagy gusztusos és szép ez a torta, köszönöm a receptet.

Kata írta...

A hétvégén elkészítettem, nagy sikert aratott, köszönet a receptért. Nekem ilyen lett: http://kataakonyhaban.blogspot.ro/2012/08/ego-sum-torta.html

:)